Snijeg napravio probleme širom BiH (FOTO/VIDEO)

464

Zbog obilnih snježnih padavina u proteklim danima, na putevima širom BiH zabilježeni su brojni zastoji u saobraćaju.

Ugaženi snijeg i led na kolovozu, ali i neažurnost zimskih službi, na pojedinim putnim pravcima stvaraju kilometarske kolone vozila.

Putevi se čiste prema prioritetima

Mehanizacija zimske službe u Kostajnici je u kvaru i čišćenje lokalnih puteva i ulica od snijega biće nastavljeno po otklanjanju kvara rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

– Zimska služba je juče počela sa čišćenjem lokalnih ulica i puteva, ali se desio kvar na mehanizaciji, pa je pročišćen samo manji dio saobraćajnica u selima i u gradu. Čim bude saniran kvar, uklanjanje snijega biće nastavljeno prema utvrđenim prioritetima – istakao je Pašić.

Prema njegovim riječima, na saobraćajnicama u Kostajnici i okolnim selima ima snijega, ali za sada nema većih problema i zastoja u saobraćaju.

Magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije su očišćeni i prohodni, ali se preporučuje oprez na planinskim prevojima i usjecima zbog mogućeg zadržavanja snijega na kolovozu.

Na navedenim područjima za sada nema poledice jer je izvršeno blagovremeno posipanje.

Magistralni i regionalni putni pravci, kao i većina lokalnih kategorisanih puteva u Novom Gradu očišćeni su i prohodni.

Od juče su u ovoj opštini skraćene autobuske linije za Kršlje do Drenika i za Bušević do Blatne, a autobus na pravcu za Tablu u naselju Poljavnice ne saobraća.

U opštini Krupa na Uni očišćena je većina lokalnih kategorisanih puteva i do sada nije bilo problema zbog snijega, čija je visina 30 centimetara.

Na području Banjaluke prohodni su svi putevi, a najviše snijega ima na području Stričića i Pavića.

Problemi i u FBiH

Stanje na magistralnom putu M-17 Mostar – Sarajevo nakon sinoćnje alarmantne situacije, jutros je zadovoljavajuće.

Vozila se od Mostara do Jablanice kreću bez zastoja, a na izlazu iz Mostara i prema Salakovcu primjetan je veliki broj kamiona i autobusa koji su i dalje parkirani pored ceste.

Na nekim mjestima na putu od Mostara do Jablanice primjetni su i snježni nanosi iz razloga što mašine za čišćenje nisu mogle prići zbog vozila koja se nalaze na putu ili pored.

Snijeg koji neprestano pada uzrokovao je brojne probleme srpskim povratnicima u opštinama Livanjskog kantona, a najteže je u Bosanskom Grahovu, gdje su neka sela potpuno odsječena.

Vršilac dužnosti načelnika opštine Bosansko Grahovo Nikola Čeko je rekao da snijeg neprestano pada i da je tokom noći na području opštine napadalo novih dvadesetak centimetara, pa sada ima 80 centimetara snijega.

Čeko je dodao da je stanje za sada pod kontrolom, ali će biti alarmantno ukoliko snijeg nastavi da pada.

Zbog velikog snijega i smetova do daljnjeg je odgođena nastava u Tomislavgradu, Livnu i Bosanskom Grahovu.

Tokom današnjeg dana procijeniće se stanje na putevima, te će se odlučiti da li će nastava započeti u četvrtak ili kasnije.

Brojna sela na području opština Konjic i Jablanica ostala su bez napajanja električnom energijom.

U mjestu Voljice kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja jutros je grtalica tokom čišćenja snijega prema naselju Gornje Voljice skliznula s puta i ekipe zimske službe uz pomoć drugih radnih mašina pokušavaju je izvući.

Vozačima se savjetuje da ne kreću na put ukoliko to nije neophodno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA