Slovenija: Cijene stanova “lete u nebo”

344

U Sloveniji najveći nivo rasta cijena nekretnina u Evropskoj uniji, a čak 70 odsto kupuje ih se rizičnim hipotekarnim kreditima.

Cijene nekretnina u Sloveniji lani su na godišnjem nivou povećane za čak 15 odsto, ali stručnjaci upozoravaju na “pregrijavanje” nekretninskog tržišta, a centralna banka na problematičan model održivosti stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cijene nekretnina u zadnjem kvartalu prošle godine, u odnosu zadnji kvartal 2017. godine, porasle su za 15,1 odsto, pokazuju podaci Evropske statističke kancelarije – EUSTAT, prenosi Hina.

To je najveći nivo rasta cijena nekretnina u EU, a prema podacima domaćih agencija, rastu i početkom ove godine, prenose slovenski mediji.

Prema podacima slovenske centralne banke, čak 70 odsto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima, iako bi, po njenoj preporuci, hipotekarni zalog u strukturi kredita trebao činiti najviše 80 odsto, a ostalo ušteđena sredstva.

Opasno kreditiranje do krajnjih mogućnosti

U situaciji kad se tržište pregrijava i dolazi do opasnosti stvaranja nekretninskog balona zbog “napuhanih” cijena, to je za one koji se kreditiraju do krajnjih mogućnosti vrlo opasno, upozorenje je regulatora koji ističe da na tržištu dolazi do debalansa i pregrijavanja, osobito kad je riječ o cijenama stanova u Ljubljani, Kopru i turističkim središtima.

Centralna banka je zbog toga već izdala apel kojim je pozvala na promišljeno i sigurno zaduživanje, a banke da vode više računa o kreditnoj sposobnosti pojedinaca.

Zbog trenutnog zastoja stanogradnje u Ljubljani, cijene polovnih stanova u prijestonici prelaze 3 000 evra po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu posrednici nekretninama.

– Stari stan bez garaže, površine 60 metara kvadratnih, ali na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260 000 evra – kazao je za slovenske portale Zoran Djukić iz  agencije za nekretnine Stoja Trade.

Stabilizacija se očekuje tek 2020.

Po njegovim riječima, na tržištu već dolazi do pregrijavanja, ali se stabilizacija i pad cijena u Ljubljani može očekivati tek 2020. godine, jer je nedostatak stanova još izražen, a neki veći stambeni projekti čekaju na dovršenje.

Prema riječima Zorana Madona iz nekretninskie agencije Metropola, može se očekivati da će se do 2020. godine cijene novih stanova na dobrim lokacijama u Ljubljani stabilizovati na blizu 3 000 evra za kvadrat.

– Sve što bude iznad tog nivoa teško će se prodavati. Glavni problem u Ljubljani je nedostatak stanova srednjeg cjenovnog razreda, u rasponu od 2 500 do 2 600 evra za kvadratni metar – kazao je Madon.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA