Slogan 47. FEST-a: Bez zaštite!

618

U Skupštini Beograda je održana prva pres konferencija povodom predstojećeg, 47. FEST-a, na kojoj su govorili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Damir Handanović, direktor CEBEF-a, Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor FEST-a, i Darja Bajić Božović, glavni producenti festivala.

Konferencija je počela minutom ćutanja u čast nedavno preminulog Dušana Makavejeva, u čijem znaku će proteći FEST. Glavni producent festivala, Darja Bajić Božović, izjavila je da su vizuelni identitet i slogan ovogodišnjeg festivala “Bez zaštite”, posvećeni ovom velikom umjetniku kome će posthumno biti dodjeljena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavio je da odbor FEST-a od prije dva mjeseca radi u novom sastavu koji čine Dragan Karadžić, Dragan Jeličić, Miloš Đukelić, Damir Handanović i Ivan Karl, a glavni zadatak odbora biće da sistemski riješi neke probleme na koje je FEST nailazio. Takođe je najavio i da je Jugoslav Pantelić odabran za još jedan dvogodišnji mandat umjetničkog direktora.

– Beograd je ove godine izdvojio 35 miliona dinara za FEST, dok je na konkursu Ministarstva kulture odobreno devet miliona dinara, kao i prošle godine – izjavio je Karl.

On se osvrnuo i na ovogodišnji izbor bioskopskih sala, od kojih svaka ima neko svojevrsno obilježje, pa je tako Sava centar, kao i ranijih godina, mjesto za FEST gala, revijalne filmove i Oskarovce, dok je Kombank dvorana mjesto budućnosti FEST-a koja je već počela prije četiri godine uvođenjem takmičarskog programa.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, zahvalio se gradu Beogradu na podršci i izjavio da se nada velikoj posećenosti, kao i gostima iz inostranstva, budući da je ovo međunarodni internacionalni festival. Handanović je najavio da nas očekuje preko 500 projekcija u deset festivalskih dana, a Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor FEST-a, najavio je čak 125 premijernih filmova. On je zaključio da je francuska kinematografija veoma zastupljena, sa čak tri ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu, kao i da je ove godine značajan broj rediteljki prisutan u programu i to dvadeset dvije. Festival će otvoriti film Miljenica Jorgosa Lantimosa, dok će na zatvaranju biti prikazan film Oni (Loro) Paola Sorentina.

Umjetnički direktor osvrnuo se na Glavni takmičarski program, koji čine filmovi o kojima se ovih dana mnogo govori, a koji su odabrani mnogo prije nego što su ušli u trku za nagrade raznih akademija, udruženja i festivala (poput filma Kapernaum koji je nominovan za Oskara). Pantelić je izjavio da je program Srpski film konačno postao ono što je bila njegova zamisao, da u istoj ravni sa srpskim filmovima budu i manjinske srpske koprodukcije.

– Značaj manjinskih koprodukcija je lako primijetiti, ako pogledamo kako su u posljednjih nekoliko godina izgledali neki, nerijetko i glavni, programi najuticajnijih svjetskih filmskih festivala – rekao je on.

Kao najsvježiji primjer istakao je srpsko-njemačku koprodukciju “Bio sam kod kuće”, koja će se takmičiti za Zlatnog medvjeda u Berlinu, a samo nekoliko dana kasnije u Beogradu će se takmičiti za Beogradskog pobednika.

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće posthumno dodijeljen Dušanu Makavejevu, dok će Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biti uručen Rejfu Fajnsu, koji će sa ekipom filma “Bijela vrana” takođe biti gost festivala, najavio je Pantelić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA