Serijska ubistva potresaju Španiju

223

Ubistvo španske advokatice koje je počinio njen bivši klijent i ljubavnik, prethodno osuđen za ubistvo supruge, šokiralo je javnost.

Muškarac osuđen zbog ubistva supruge je u četvrtak ubio i svog advokata s kojom je bio u vezi prije nego je ovog petka počinio samoubistvo.

Hose Havier Salvador Kalvo (50) skočio je s mosta u gradu Teruelu na istoku Španije nakon što ga je uočila policijska patrola. Ovaj slučaj je šokirao Španiju u kojoj je porodično nasilje ponovo postalo glavnom temom.

Premijer Sančez obećao kako će se nastaviti hvatati u koštac s problemom porodičnog nasilja

Premijer Pedro Sančez obećao je kako će se nastaviti boriti protiv nasilja nad ženama, a njegova izjava shvaćena je kao odgovor desničarskoj stranci Vox, popularnoj u južnoj pokrajini Andaluziji koja želi ukinuti pravnu pomoć za žene žrtve nasilja jer smatraju da neopravdano favorizira žene.

Salvador Kalvo, ubica supruge koji je ranije pušten iz zatvora

Hose Havier Salvador Kalvo u maju 2003. godine ubio je svoju 29-godišnju suprugu Patriciju Maurel Konte u sjeveroistočnoj španskoj pokrajini Aragon. Ubistvo je počinio pištoljem koji je, kako je tvrdio, kupio za pričest svog sina, i to jer mu je supruga bila nevjerna. Dvije godine poslije osuđen je na 18 godina zatvora.

Nakon što je 2017. godine ranije pušten na slobodu uz uslov da pet godina ne smije viđati djecu, Salvador Kalvo započeo je aferu s 47-godišnjom Rebekom Santamalijom Cancer, advokaticom koja ga je branila tijekom suđenja.

Tijelo mrtve advokatice pronađeno u stanu

U noći s četvrtka na petak policija je u stanu Salvadora Kalva u Saragozi pronašla izbodeno mrtvo tijelo nakon što je njen suprug prijavio da je nestala.

Nekoliko sati ranije, oko ponoći, Salvador Kalvo skočio je s mosta u Teruelu, gradu udaljenom nekih 150 kilometara južno od Saragoze, nakon što ga je uočila policijska patrola.

Prošli mjesec u Andaluziji ubijena 26-godišnja učiteljica

Osim slučaja nesretne advokatice, nedavno ubostvo 26-godišnje učiteljice Laure Luelmo u južnoj pokrajini Andaluziji zgrozilo je cijelu Španiju. Njeno poluodjeveno tijelo nađeno je prije mjesec dana pokraj jednog sela nakon pet dana bezuspješne portage. Prema pisanju “El Paísa”, ubio ju je 50-godišnji Bernardo Montoja koji je već bio u zatvoru zbog ubistva žene 1995. godine. Montoja je priznao kako ju je ubio nakon što ju je pokušao silovati.

Prošle godine u Španiji ubijeno 47 žena

Premijer Sánchez u svojoj objavi na Tviteru rekao je kako su u proteklih nekoliko dana u Španiji ubijene četiri žene. A samo prošle godine u Španiji je ubijeno 47 žena, od čega četiri u Aragonu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA