Seks usporava starenje

415

Seks nije samo igra i zabava, nauka je dokazala da ima i nevjerovatne zdravstvene prednosti. Seksom se možete riješiti stresa, poboljšati kvalitet sna, smanjiti pritisak, ojačati imunitet, ali i zbližiti se s partnerom.

Najnovija istraživanja pokazala su da se dobrobiti seksa ne zaustavljaju samo na ovom popisu, naime ukoliko imate seks najmanje jedno sedmično, pomoći će vam da živite duže, piše Reader's Digest.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji u San Fanciscu obuhvatilo je 129 majki koje su bile u vezi. Učesnice su davale dnevne izvještaje o svom odnosu s partnerom, zadovoljstvom u vezi i koliko puta sedmično su imale seksualni odnos s njim.

Osim izvještaja istraživači su uzimali i uzorke krvi kako bi analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja. Istraživanje je trajalo sedam dana.

Najmanje jednom nedeljno i trebalo bi da živite duže

Kada su istraživači uporedili izvještaje žena s uzorcima krvi, došli su do zaključka da su žene koje su barem jednom u toku sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale znatno duže telomere, zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije, od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema mišljenju autora istraživanja. Ono što je pozitivno jeste da redovan seks može popraviti i produžiti telomere.

Prema ovim istraživanjima, osim što seks usporava starenje, njegova prednost je i što uspostavlja veću bliskost s partnerom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA