Sedam stvari koje nasljeđujemo samo od oca

532

Naravno da ste naslijedili gene oba roditelja, ali ako vaš otac ima dominantne osobine, one su vjerovatno postale i vaše.

Ispostavilo se da gentika ne utiče samo na boju očiju u građu tijela, već od nje zavisi i koliko smo spremni da rizikujemo, kao i u kojoj pozi obično spavamo.

Genetske karakteristike koje djeca nasljeđuju od očeva

1. Bolesti srca – prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50 odsto veću vjerovatnoću da će patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

2. Mentalne smetnje – među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dijete su šizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca mijenja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne mijenja.

3. Krivi zubi – očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca, dijete može naslijediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

4. Problemi sa neplodnošću – naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je dijete rođeno poslije vještačke oplodnje, onda je velika vjerovatnoća da će i samo patiti od neplodnosti.

5. Pol djeteta – muški geni određuju pol nerođenog djeteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

6. Boja očiju djeteta – crte lica i boja očiju će vjerovatno biti isti kao i kod oca.

7. Rast (visina) djeteta u velikoj mjeri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku djecu.

Malo o inteligenciji

1. Intelekt se ne prenosi sa oca na sina. To jest, ako je otac genije, onda njegov sin 100 odsto neće naslijediti ove gene.

2. Ako ti je ćale idiot, ti ne moraš da budeš. To se ne nasljeđuje i priroda je ponovo savršeno uredila stvari.

3. Intelekt od oca može naslijediti ćerka i to samo polovinu.

4. Muškarac može da naslijedi intelekt samo od svoje majke, koji je ona, pak, naslijedila od svog oca.

5. Ćerka genija će biti tačno 50 odsto pametna kao njen otac, ali njen sin će biti genijalac.

Zaključak za muškarce

Da biste prognozirali koliko će vam sin biti pametan, gledajte u oca njegove majke.

Vaša ćerka će naslijediti polovinu vaše pameti, ali i pola vaše gluposti. Njen sin će naslijediti vaš intelekt u potpunosti.

Zaključak za žene

Um vašeg sina je kopija vašeg oca. Vaša ćerka će po vaspitanju biti kao vi, ali će imati um svog oca. Njeni sinovi će biti mentalne kopije vašeg muža.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA