SDA želi “Republiku Srba, Hrvata i Bošnjaka”: Pritisci na ime Srpske nikada nisu ni prestajali!

581

Osporavanje imena Republike Srpske bilo bi raspakivanje Dejtona i značilo bi promjenu Ustava, nakon koje se više ništa ne bi moglo kontrolisati. Sve bi bilo otvoreno, pa i referendum u Srpskoj o otcjepljenju!

Najava Stranke demokratske akcije iz koje je juče saopšteno da će preko predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republike Srpske nije nikoga iznenadila u Srpskoj. Međutim, sagovornici SrpskaCafe-a upozoravaju da bi osporavanje imena Srpske moglo dovesti do nesagledivih posljedica. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je najavljena inicijativa neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i “inicijativu za razdruživanje u BiH”.

– U članu jedan, stav tri Ustava BiH piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. To govori da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se ne može dovesti u pitanje njeno ime – rekao je Dodik.

Željka Cvijanović

Predsjednica RS Željka Cvijanović je naglasila da je apelacija “još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače, poznati političko Sarajevo i SDA”.

– To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda – rekla je Cvijanovićeva te dodala da “SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska”.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je suluda najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske jer je Srpska trajna i ustavna kategorija koja je međunarodno verifikovana. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je najava SDA provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH, rekao je predsjednik Čubrilović.

Takođe, jučerašnji postupak rukovodstva najveće bošnjačke partije jednoglasno su u Srpskoj osudili svi politički predstavnici, i iz vlasti i iz opozicije, a za danas u 15 časova je najavljen i njihov zajednički sastanak.

Luka Petrović

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović je u ranijoj izjavi za SrpskaCafe potvrdio da inicijative za promjenu imena Republike Srpske traju u kontinuitetu još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Pritisci nisu nikada prestajali i oni će i dalje postojati, a sve sa ciljem ugrožavanja života srpskog naroda na ovim prostorima. Pored imena, pokušavaju da sruše i stabilnost i stečeni suverenitet RS. Međutim, dok je građana RS i njenog svjesnog rukovodstva, to nećemo dozvoliti. Nikakva promjena imena nije moguća. Mogu samo da nas isele, pa da onda mijenjaju naziv. Građani Srpske su svjesni žrtava koje smo dali za RS. I svaka vlast treba da bude svjesna toga, a SNSD apsolutno zna cijenu koja je plaćena za Republiku i nikada neće popustiti ni na jednom polju za odbranu imena i institucija RS – kaže Petrović.

Davor Šešić

Pravnik po struci i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić, ističe da se, sa pravnog stanovišta, ime Republike Srpske ni u kojem slučaju ne bi smjelo osporavati, ali je dodao da se u BiH pravo često ne poštuje.

– Kod nas, nažalost, vlada pravo jačeg. Sile koje su učestvovale u potpisivanju Dejtonskog sporazuma mogu i to pitanje pokrenuti na silu. Međutim, ukoliko bi se to desilo, imali bismo ponavljanje referenduma iz 1991. godine koji su proveli lideri muslimana i Hrvata, bez uključivanja srpske strane, sa katastrofalnim posljedicama. Osporavanje imena RS bilo bi raspakivanje Dejtona i značilo bi promjenu ustava, nakon koje se više ništa ne bi moglo kontrolisati. Sve bi bilo otvoreno, pa i referendum u RS o otcjepljenju. Ne bi postojali zakoni, pravo i Ustav. Ne bi bilo nikakvih mjerila, ni normi, čak ni međunarodnog prava – kaže Šešić za SrpskaCafe.

Valentin Incko

Međutim, jučerašnja najava koju su saopštili iz SDA nije nikakva novost. Nešto slično je prije tačno godinu dana rekao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je u jednom intervjuu rekao da “nije korektno ime Republike Srpske”.

Politička analitičarka Ivana Marić podsjeća da je i bivši lider SDA Sulejman Tihić predlagao promjenu naziva entiteta sa srpskom većinom, ali i da je ubrzo shvatio da bi to bilo nepotrebno te da bi samo dovelo do novih konflikata.

– Iako bi to donijelo određene bodove njegovoj stranci, kod nacionalista iz bošnjačkog naroda, Tihić je shvatio da na kraju sa takvom inicijativom neće ništa postići te je odustao od nje. Sve strane moraju znati da se o nazivima dva bh. entiteta odlučivalo još 1995. godine u Dejtonu te da su svi, redom, na imena FBiH i RS i pristali. Kada je bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević insistirao da entitet sa srpskom većinom nosi današnje ime, ako se to nekome nije svidjelo trebalo je tada da insistira na drugačijim rješenjima. I bošnjačka i hrvatska i srpska strana 1995. su stavile potpis i bilo kakve današnje inicijative, koje ne mogu obezbijediti konsenzus svih strana, isključivo su dnevnopolitička priča i sakupljanje jeftinih poena – navodi naša sagovornica.

Ivana Marić

I u mnogo razvijenijim i uređenijim zemljama, u kojima, navodi dalje Marićeva, postoji veliki procenat većinskog stanovništva i u kojima nije bilo rata mijenjanje naziva njihovih republika ide veoma teško.

– Nažalost, naši političari nemaju čime da se pohvale pa, umjesto ekonomskog uspjeha, koji je izostao, za kampanju biraju nacionalnu retoriku i podizanje tenzija – zaključuje naša sagovornica.

Osporavanje imena Republike Srpske postajalo je posebno naglašeno nakon haških presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske RS generalu Ratku Mladiću, koji su proglašeni krivim, između ostalog, i za “genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja rata”. Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina, dok je Mladić u decembru pretprošle godine osuđen na doživotni zatvor, a obije presude su prvostepene.

Međutim, o nazivima dva entiteta u Bosni i Hercegovini, Republike Srpske i Federacije BiH, odlučivali su pregovarači u Dejtonu 1995. godine, a stavljanjem potpisa na mirovni sporazum sve tri strane pristale su na takva imena, ističe većina naših sagovornika, poručujući kako pojedine najave, da je moguća promjena dejtonskih naziva entiteta, spadaju u domen dnevne politike te da bi svaki takav pokušaj odveo BiH u potpuni haos.

Nenad Kecmanović

Da će se nakon osporavanja 9. januara kao Dana RS na tapetu naći i sam naziv Republike pisao je u autorskom tekstu profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka i savjetnik predsjednika RS, Nenad Kecmanović još u januaru 2016. godine. On je tada upozorio da novi ciklus revizije Dejtonskog sporazuma neće više biti u režiji inopolitičara nego inopravnika te da RS ipak prijeti promjena imena.

– Ustavni sud će Srpsku na Bakirovu novu apelaciju preimenovati u još jednu “Federaciju BiH”. A da bi se imenom razlikovala od već postojeće, zvaće se “Istočna FBiH”. Ko ne vjeruje, gledaće – istakao je tada Kecmanović.

Pored verzije imena koju kao mogućnost spominje Kecmanović, u medijima se pojavila i verzija po kojoj iz vodeće bošnjačke stranke SDA naginju imenu RSBH, odnosno Republika Srpska, Bošnjačka i Hrvatska ili Republika Srba, Hrvata i Bošnjaka. Inače, najglasniji zagovornik napada na ime RS u Federaciji BiH već godinama je profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Suad Kurtćehajić.

Suad Kurtćehajić

– Nepojmljivo je da se ratnim čelnicima RS sudi ili im je već presuđeno za najstrašnije zločine, a istovremeno taj naziv Republika Srpska i dalje ostaje kao naziv entiteta. To je ogroman problem i zbog toga se građani RS koji nisu Srbi osjećaju nesigurnim, a ovi, pak, kao da je RS njihovo vlasništvo – poručio je svojevremeno Kurtćehajić, te zatražio neko “neutralno ime”.

Sa druge strane, na skupu Foruma bošnjačkih intelektualaca, 14. decembra 2015, Ibrahim Bušatlija, geograf i član Akademije nauka BiH je burno reagovao na Kurtćehajićevo zagovaranje „promjene imena RS pravnim putem”.

– Mi pravnim postupcima ne možemo više ništa napraviti. Mi se moramo upitati – imamo li mi sile ili nemamo? Ako smo spremni priznati da nemamo sile, nastavimo se igrati pravno. Ali ja smatram da mi sile imamo i da naš vojni i obavještajni establišment treba poručiti Banjaluci – budete li pravili državu, dobićete rat – rekao je tada Bušatlija.

Ime Republike Srpske: Od pridjeva do imenice

Inače, kada je riječ o samom nastanku naziva Republike Srpske, postoje različite tvrdnje o tome ko je prvi predložio da srpska teritorijalna formacija u BiH dobije baš ovakvo ime, inače treće po redu nakon osnivanja. U proteklom periodu taj čin povremeno je pripisivan sada pokojnom Nikoli Koljeviću, nekadašnjem potpredsjedniku RS. I Dragoslav Bokan, ratni komandant “Belih orlova” iz Srbije, u jednom intervjuu istakao je da je zamisao o preobražaju pridjeva u imenicu potekla baš od njega, u periodu dok je imao kontakte sa srpskim političkim vrhom na Palama. Takođe, ministar obrazovanja, nauke i kulture u prvoj Vladi RS Ljubomir Zuković rekao je da je naziv Republike Srpske smislio u avgustu 1992. godine.

– Neposredno prije toga održana je sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci na kojoj je, između ostalog, odlučeno i to da dotadašnji naziv Srpska Republika BiH bude promijenjen u Srpska Republika. Novi naziv države koju smo stvarali učinio mi se prikladnijim od dotadašnjeg, ali sam odmah pomislio da on može biti još bolji, još primjereniji, uz sasvim sitnu izmjenu – prisjećao se prije nekoliko godina Zuković tih dana u obraćanju domaćim medijima.

Svoj prijedlog novog naziva države, naveo je Zuković, iznio je na sastanku na Palama na kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, prvi čovjek Skupštine Momčilo Krajišnik, premijer Branko Đerić, ministar informisanja Velibor Ostojić i direktor Srpske televizije Ilija Guzina.

– Krajišnik je bez trunke kolebanja prihvatio prijedlog, te naložio da se već od te večeri u informativnim emisijama država naziva Republika Srpska, a ne Srpska Republika. U svemu je bitan naziv Srpska, koji može da stoji i sam jer, konačno, državno uređenje sutra može i da se promijeni, a naziv Srpska da ostane. Svi prisutni su se, bez rasprave i rezerve, s iznesenim prijedlogom saglasili – opisao je Zuković.

Izmjenu naziva prihvatila je i Narodna skupština RS, na svom narednom zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Кварни масони и смрдљиви комунисти, на челу са злотвором Јосипом Брозом, на нелегалном засједању ЗАВНОБиХ-а рекли су да БиХ није ни српска, хрватска ни муслиманска, него и српска и хрватска и муслиманска. Шта се промијенило од 1943. године? Муслимани су од малог м добили и велико М, а онда одлучили да се зову Бошњаци. Све друго је исто и стално на штету Срба. Шта би требало да Француска, Њемачка, Русија Аустрија и др. стално мијењају имена зато у овим државама не живе сами Французи, Нијемци, Руси, па кад неко досели одмах држава да мијења име. Међутим, у члану I тачка 3. Устава БиХ прописано је: ”Састав. Босна и Херцеговина састојаће се из два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске (у даљем тексту ”Ентитети”. Значи ли то да треба ”утврђивати уставност важећег Устава БиХ”. Шта будале и душмани државе БиХ могу смислити то се не може ни у сну сањати.

Comments are closed.