SDA želi promjenu imena Republike Srpske

516

Iz SDA su saopštili da će preko predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

– Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala je da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata – navodi se u saopštenju SDA.

Ta stranka je ocjenila da je “vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, suprotno Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”.

Po Ustavu BiH, kako se dodaje, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavoj teritoriji zemlje, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt.

– To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima – navodi se u saopštenju.

SDA je navela da RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, “što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni”.

Zbog toga će ta stranka, kako navode, pokrenuti proceduru za “usklađivanje naziva RS sa Ustavom BiH, a na osnovu važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

2 KOMENTARA

Comments are closed.