SDA i SNSD: Spremni da zajedno učestvujemo u radu Savjeta ministara

437

Na današnjem sastanku delegacija SDA i SNSD-a u Sarajevu iskazana je spremnost da obje stranke zajedno učestvuju u radu novog Savjeta ministara, rekao je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

– Otvorili smo određena pitanja o kojima se slažemo, kao što je put BiH ka EU – rekao je Osmanović novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o saradnji na poboljšanju odnosa između susjednih zemalja.

On je najavio da će na novom sastanku SDA i SNSD-a početkom februara biti detaljnije razgovarano o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predsjedništvu BiH, kao i raspodjeli ministarstava na nivou BiH.

Osmanović je precizirao da na današnjem sastanku, koji je prvi između ove dvije stranke nakon opštih izbora, nije razgovarano o raspodjeli resora, ali da je postignuta saglasnost da imenovanje novog savjeta ministara treba ubrzati i da su ove dvije političke stranke spremne da idu u tom pravcu.

– Otvorili smo mnoga pitanja, ima značajan broj pitanja o kojima se slažemo, ali i onih pitanja o kojima nemamo saglasnost, kao što je pitanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), ali smo to ostavili za februar – rekao je Osmanović.

On je naglasio da postoji spremnost da se “spusti lopta” i da se krajnje ozbiljno pristupi implementaciju izbornih rezultata.

Šef Kluba posanika SNSD u Predstavničkom domu BiH i član Predsjedništva ove stranke Staša Košarac je naveo da je ovo bio prvi sastanak delegacija SDA i SNSD.

– Razgovori se nastavljaju. Najbolje da se vlast konstituiše od izbornih pobjednika – naveo je Košarac.

Na sastanku su bili Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić i Adil Osmanović ispred SDA, te Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić ispred SNSD.

Iz kabineta zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića i Nebojše Radmanovića dostavljeno je zajedničko saopštenje.

– Konstatovano je da organe državne vlasti treba da formiraju stranke koje su na proteklim izborima, u oba entiteta, osvojile najveće povjerenje građana i da u tom pravcu treba nastaviti razgovore s ciljem uspostavljanja efikasnih izvršnih organa BiH. Istaknuto je, takođe, da ima pitanja oko kojih u dvije stranke postoji saglasnost, a da će o onima oko kojih zajednički stavovi ne postoje razgovori biti nastavljeni početkom februara – saopšteno je iz parlamenta BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA