Sastanak Trampa i Kima u februaru u Vijetnamu?

279

Predsjednici SAD i Sjeverne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, u februaru će se vjerovatno sastati u Vijetnamu.

Samit, planiran za februar, vjerovatno će biti održan u Hanoju, prestonici Vijetnama, ali se kao moguće mjesto najavljenog susreta razmatra i Danang, gdje je 2017. održan sastanak zemalja učesnica foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, kao i grad Ho Ši Min (bivši Sajgon) na jugu zemlje.

Tramp je u subotu uveče izjavio da “stvari idu veoma dobro sa Sjevernom Korejom” i da planira da održi drugi samit s liderom te zemlje Kim Džong Unom, na kome će pokušati da obezbijedi sporazum kojim će podstaći Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja.

– Dogovorili smo se da se sastanemo vjerovatno krajem februara. Odabrali smo zemlju, ali ćemo to objaviti u budućnosti. Kim Džong Un se veoma raduje tome, kao i ja – kazao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Na prvom sastanku Trampa i Kima prošlog juna u Singapuru postignut je nejasan sporazum o denuklearizaciji nakon kojeg je bilo malo opipljivog napretka.

Podsjeća se da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio da je “krajnje vrijeme” za ozbiljne pregovore između SAD i Sjeverne Koreje, na kojima bi se iznijela “mapa puta” za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA