Šarović: Priština prihvatila pregovore o taksama

197

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je Priština prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na bh. proizvode.

U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rješenja i spriječile dalje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

– Ne možemo predvidjeti ishod ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji zadnjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine i spriječimo dalje štete – poručio je Šarović.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 miliona dolara otkako je Priština uvela takse na proizvode.
Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanjem carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada tzv. Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH.

Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100 odsto na robu iz BiH i Srbije.

Srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi samoproglašenog Kosova iznosi čak 34,6 miliona evra, dok je indirektna šteta višestruko veća.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA