SAD uvode sankcije naftnoj kompaniji Venecuele

257

SAD su odlučile da uvedu sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

Mjere protiv te kompanije objavili su sinoć savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin.

Uvedene mjere imaju za cilj i da daju “vjetar u leđa” venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, koji se proglasio za prelaznog predsjednika te zemlje, a koga je američka administracija priznala za legitimnog lidera Venecuele.

– SAD pozivaju na odgovornost krivce za tragični sunovrat Venecuele i nastaviće da koriste pun niz svojih diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bi podržale prelaznog predsjednika Huana Gvaida, Nacionalnu skupštinu i napore venecuealanskog naroda da obnovi svoju demokratiju – rekao je Mnučin.

Prema njegovim riječima, sankcije će spriječiti predsjednika Nikolasa Madura da dalje “skreće” sredstva Venecuele, a sačuvaće ta sredstva za venecuelanski narod, dok je put ka ukidanju sankcija za PDVSA “brzi prenos kontrole prelaznom predsjedniku nove, demokratski izabrane vlade”.

Istovremeno, Gvaido je saopštio da je Kongresu naložio da počne proces imenovanja novog upravnog odbora državne naftne kompanije PDVSA i rafinerije “Citgo”, inače američke podružnice.

Ovaj ekonomski potez Trampove administracije mnogi ocjenjuju kao potencijalno ključan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA