SAD traže da Priština ukine takse na robu iz Srbije i BiH?

327

Vašington je, preko diplomatske misije u Prištini, zatražio od prištinske vlade da suspenduje odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom.

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije, piše Koha onlajn.

– Država koja namjerava da zaključiti konačni sporazum treba da suspenduje mjeru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini – navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako se navodi, dva suštinska interesa u sljedećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

– Sjedinjene Države su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mjera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Kosova – evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom – stoji u odgovoru Ambasade SAD dostavljenom ovom prištinskom dnevniku.

Ambasada, međutim, nije odgovorila na pitanje u vezi nenajavljenog sastanka predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija sa ambasadorom u Berlinu, Ričardom Grenelom, jednim od Trampovih najpouzdanijih ljudi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA