SAD razmišljaju o povlačenju trupa iz Avganistana

267

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da SAD ozbiljno razmatraju mogućnost postizanja mira u Avganistanu i povlačenja trupa iz ove zemlje.

– Sjedinjene Američke Države ozbiljno su posvećene postizanju mira, sprečavanju situacije u kojoj bi Avganistan ponovo postao poprište međunarodnog terorizma, kao i vraćanju oružanih snaga kući – napisao je Pompeo na svom nalogu na Tviteru.

Državni sekretar je dodao da Sjedinjene Američke Države nastoje da ojačaju suverenitet i nezavisnost Avganistana.

Ranije je specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Halilzad izjavio da su Sjedinjene Američke Države ostvarile značajan napredak u pregovorima sa talibanima o “ključnim pitanjima”. On je istakao da će američka strana uskoro ponovo nastaviti pregovore sa talibanima.

U ponedjeljak je u Dohi počela nova runda bilateralnih pregovora između radikalnih talibana i SAD. Prije toga, talibani su odbili da se sastanu sa predstavnicima Vašingtona u Kataru i Pakistanu. Još jedan događaj sa učešćem Sjedinjenih Američkih Država, talibana i delegata zemalja Persijskog zaliva, koji je trebalo da se održi u Džidi početkom januara ove godine, takođe je odložen na neodređeno vrijeme.

Tokom zatišja u pregovorima između strana, pokret Taliban izvršio je niz napada, uključujući dizanje u vazduh miniranog kamiona u Kabulu i napad na bazu Uprave za nacionalnu bezbjednost u provinciji Vardak. Lokalni mediji navode da bi oružana opozicija mogla da iskoristi pauzu u dijalogu sa Vašingtonom za promjenu svoje uloge u pregovorima, odnosno prelazak na raspravu o međuavganistanskom rješavanju krize sa pozicije sile.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA