SAD: Novo upozorenje Prištini da se ne igra

351
Foto: EPA-EFE

Sjedinjene Države ponovo su danas pozvale Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD, biti posljedica po bilateralne odnose sa Amerikom.


– SAD u poptunosti podržavaju dijalog koji se pod pokrovitelsjtvom EU vodi između Beograda i Prištine i sveobuhvatan sporazum na korist obje strane je strateški interes Sjedinjenih Država – poručuju iz Ambasade SAD u Prištini.

To je i prvo zvanično obraćanje američkih zvaničnika poslije sastanka ambasadora Filipa Kosneta sa Ramušom Haradinajem i Kadrijem Veseljijem.

U saopštenju ambasade se navodi da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo, zbog svog statusa kao nezavisne, suverene zemlje, i bliskog saveznika SAD, biti zaštićeno od svih posljedica sopstvenih odluka na međunarodnoj sceni.

Veselji je danas izjavio da Vašington nije tražio od Prištine da ukine takse.

– Skrećemo pažnju da ne treba uzeti za pretpostavku da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj SAD može da preduzme akcije koje bi bile protiv naših strateških interesa a da se pri tome ne suoči sa posljedicama po naše bilateralne odnose – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe poziva na nedavno pismo američkog predsjednika Donalda Trampa kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju u kojem je on apelovao na Tačija i kosovske lidere da iskoriste jedinstven trenutak, da govore jedinstvenim glasom tokom pregovora i da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi otežale postizanje sporazuma.

Kosovo i drugi regionalni akteri pozivaju se da pokažu posvećenost normalizaciji odnosa, regionalnom miru i stabilnosti i napretku ka EU integracijama.

– Ponavljamo da je naš stav da je neophodna hitna suspenzija taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao bi se povratio zamah u procesu dijaloga. Očekujemo da ostali akteri preduzmu i sami konstruktivne korake – ističe se u saopštenju.

Dodaju, da je ono što je sada potrebno hrabro rukovodstvo koje će podržati njihove zajedničke ciljeve.

– To je ono što nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose -navode u ambasadi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA