Rusija: Sud odbio zahtjev za oslobađanje američkog špijuna

358

Sud u Moskvi je danas odbio zahtjev za puštanje na slobodu Amerikanca Pola Vilana (48), koji je uhapšen u Rusiji u decembru i optužen za špijunažu.

– Zahtjev odbrane za njegovo oslobađanje je odbijen – rekao je sudija moskovskog suda, Dmitrij Pronijakin, u prisustvu bivšeg američkog marinca, kome je ovo prvo pojavljivanje u javnosti od hapšenja.

Vilan je uhapšen u Moskvi 28. decembra, a ruska obavještajna služba FSB je navela da su ga priveli u trenutku kad je špijunirao, što on odbacuje.

Jedan od Vilanovih advokata, Vladimir Žerebenkov, rekao je danas ruskim novinskim agencijama, uoči pojavljivana njegovog klijenta pred sudom, da je Vilan, kada je priveden u hotelu u Moskvi krajem decembra, imao nešto kod sebe što je sadržalo “državne tajne”, prenijela je agencija AP.

Advokat je rekao da nije znao kako je Vilan došao do tog materijala i šta će s njim da uradi.

Za špijuniranje u Rusiji može da se dobije zatvorska kazna do 20 godina.

Njegovo hapšenje podstaklo je spekulacije da bi mogao da bude razmijenjen za nekog od Rusa koji su u pritvoru u SAD, kao što je aktivistkinja za nošenje oružja Marija Butina koja se izjasnila krivom da je djelovala kao strani agent u SAD. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova odbacila je te spekulacije.

Vilanov advokat, Vladimir Jerebenkov, rekao je ranije da može da se očekuje da njegovo suđenje počne tek za šest mjeseci i da nikakva razmjena ne može da se organizuje prije kraja suđenja.

Portparol američke ambasade u Moskvi rekla je ruskim medijima da američke vlasti pažljivo prate ovaj slučaj, i da SAD stalno poziva Rusiju da slijedi međunarodni zakon i održi brzo, pravedno i transparentno suđenje.

Pol Vilan, koji ima američko, britansko i irsko državljanstvo, prema tvrdnji njegove porodice, otišao je u Moskvu na vjenčanje prijatelja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA