Rumunija predsjedava EU: Hoće li Balkan da bude razočaran?

344

Rumunija je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Do 30. juna, Bukurešt će biti centar brojnih evropskih dešavanja.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ovaj čin prokomentarisao je neobično direktno izjavom u kojoj je iznio sumnje da je Rumunija spremna za ulogu koja joj je pripada.

– Oni jesu tehnički dobro spremni. Ali, vjerujem da vlasti u Bukureštu još nisu u cijelosti razumjele šta znači predsjedavanje Unijom. Da bi mogle da se donose promišljene odluke, morate da slušate druge, ali i biti u stanju da neke brige nekih tamo stavite gdje im je mjesto – na kraju. Kada sve uzmem u obzir, imam neke sumnje u sposobnost Rumunije da se nosi s ovakvim zadatkom – rekao je Junker.

Ovo je prvo predsjedavanje EU koje je po redovnom redosljedu pripalo državi koja je i dalje pod posebnim režimom Brisela zbog brojnih manjkavosti u radu vlasti. Posebno, Unija pod debelom lupom Rumuniju drži na polju borbe protiv korupcije.

Građani ove balkanske države, pak, lupu su zamijenili redovnim protestima protiv vlasti, a i u samoj vladajućoj koaliciji rat unutar stranaka, te između njih, ne prestaje da bukti. Kao odraz haosa, ministar za EU 11. oktobra prošle godine podnio je ostavku. Sve to dovelo je i do činjenice da program predsjedavanja Unijom, dokument koji svaka država objavi prije preuzimanja te uloge, u slučaju Rumunije neće biti dostupan barem do 15. januara, zbog čega i ne znamo šta će Bukurešt raditi u narednih šest mjeseci.

– Ako bar i letimično pogledamo dosadašnje najave rumunskih zvaničnika, priče o tome da će Balkan biti jedan od pet prioriteta samo su – priče! Nema nijedne reference u dosadašnjim najavama koje to potvrđuju. Izuzetak je preuzeti dokument iz Brisela u kojem se navodi da će se i u narednih šest mjeseci nastaviti s procesom integriranja zapadnog Balkana u EU, jer je to strateški interes same Unije. I ništa više – navodi ovaj list.

S lošeg na gore

Ako je austrijsko predsjedavanje do kraja prošle godine i bilo razočaravajuće za šest bivših jugoslavenskih država, rumunsko bi moglo biti i gore. Naravno, niti je realno da bi bilo čije predsjedavanje Unijom moglo „ugurati“ naš region u EU niti ga potpuno isključiti. Ipak, od Bukurešta smo (s pravom) više očekivali, jer dijelimo isto podneblje.

Nakon Rumunije, predsjedavanje do kraja 2019. preuzima Finska. Od 1. januara 2020. šef EU bit će Hrvatska, koja je odmah najavila da će u svom mandatu organizovati veliki samit posvećen zapadnom Balkanu. Unija je to prihvatila.

Veliki broj izazova

Rumunija će u šest mjeseci na čelu Unije imati pred sobom mnoštvo krupnih izazova.

Bregzit, zatim do marta se mora usvojiti budžet EU od 2021. do 2027, u maju slijede izbori za Evropski parlament itd.

U šestomjesečnom periodu moraće da bude održan biti barem jedan samit EU te masa ministarskih sastanaka, a dnevno „hendlati“ svakovrsni izazovi – od neobjavljenog internet rata Rusije Zapadu do migrantskih talasa…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA