Roboti koji trče, prenose kutije i izvode salto (VIDEO)

297

Kompanija “Boston Dynamics” svojim je robotima preplašila dio javnosti, koji u komentarima na društvenim mrežama kažu da gledamo snimke koji prikazuju “kraj ljudske rase”, te poručuju da je sve prilično zastrašujuće.

Naime, ova kompanija stvorila je robote koji mogu trčati, prenositi kutije, te ono što je skoro pa potpuno nevjerovatno – izvoditi parkour.

Riječ je o tzv. humanoid robotu, kojem su dali ime Atlas i koji je sposoban da izvodi teške motoričke zadatke – penje se uz stepenice, radi salto unazad i preskače prepreke.

Kompanija je osnovana 1992, a formirali su je naučnici sa Massachusetts Instituta tehnologije (MIT), koji razvijaju robote koji će se koristiti u teškim misijama spašavanja, te u industriji.

Takođe istražuju vojne robote, iako je, zasad, američka vojska odbila sarađivati s njima zbog veličine ovih pametnih mašina, ali i zbog toga što su glasni te bi mogli odati položaj vojnika.

Ova kompanija proizvela je i manju mašinu koja podsjeća na psa i koja se zove Spot, i koja se već koristi na gradilištima u Tokiju za mapiranje površina.

Kompanija je u vlasništvu japanskog “SoftBanka” od 2017, a njihov robot “Schaft” trebao bi se u slobodnoj prodaji naći već sredinom ove godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA