Uprava za indirektno oporezivanje BiH u 2018. godini prikupila je 7 596 483 309 KM bruto prihoda, što je za 7,84 odsto ili za 552,5 miliona maraka više u odnosu na rekordnu 2017. godinu.

Ovo je otkrio direktor UIO BiH Miro DŽakula, dodajući da prikupljeni prihodi koje ostvari Uprava čine od 85 do 92 odsto svih poreskih prihoda i od njih žive sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH.

Zbog toga bi, tvrdi Džaula, Upravi kao instituciji zaduženoj za fiskalnu stabilnost zemlje trebalo posvetiti više pažnje.

– Izvoz znatno više raste od uvoza, što znači da ekonomija BiH pokazuje svoju vitalnost i sposobnost preživljavanja – izjavio je Džakula na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Osvrćući se na presudu Republike Srpske protiv Vlade Federacije BiH o isplati, on je rekao da UIO prije svega poštuje presude Suda BiH i da njom rukovodi Upravni odbor na kojem je da odredi modalitet kako i na koji način će izvršiti poravnanje, a Uprava će ispoštovati sve odluke koje donese Upravni odbor vodeći računa o presudi:

– Ukoliko ne bude nikakav drugi pravni mehanizam, naravno da će se odluka suda ispoštovati.

Džakula smatra da se porezi trebaju plaćati prema ekonomskoj snazi obveznika, odnosno ljude treba oporezivati prema onome šta i koliko imaju.

– Ne možete oporezivati onoga ko ima jedan stan i onoga koji ih ima sedam – ocijenio je Džakula, ističući da se zalaže i za oporezivanje luksuza, pogotovo oporezivanje uvoza skupih automobila.

Osvrćući se na nacrt zakona o PDV-u, prvi čovjek UIO BiH je naveo da on predviđa dosadašnju stopu, kao optimalnu i primjerenu ekonomskom trenutku BiH.

– Uprava samo sprovodi propise iz oblasti indirektnog oporezivanja, a na Upravnom odboru i Parlamentu BiH je da definiše da li jedna ili dvije stope. Poreska politika mora biti transparentna i jasna i jednostavna za primjenu – zaključio je Džakula.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA