Rafinerija nafte Brod prestaje sa radom

821

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, a kada će rad biti nastavljen krajnje je neizvjesno.

Dok iz Optima grupe uvjeravaju da je riječ o planskom remontu, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu dana.

Đokić je danas rekao da su iz Rafinerije Brod najavili da u ovoj godini neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu, već će svoje kupce snabdijevati preko „Gasproma“, odnosno NIS-a iz Srbije.

– Oni ostaju pri tome da će obezbijediti, u nešto malo izmijenjenim uslovima, rad Rafinerije ulja u Modriči, a nadamo se da će uspješno završiti remont postrojenja i da se možda i do kraja godine, ali vjerovatno naredne godine ponovo vrate u pogon – rekao je Đokić.

S druge strane, iz Optima grupe, u okviru koje posluje Rafinerija nafte Brod, tvrde da se od 8. januara radi planski remont. Paralelno s tim, dodaju, radi se nezavisno tehničko ispitivanje opreme na osnovu kojeg će biti izrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u Rafineriji.

– Rafinerija je radila sve do 9. januara, a naftni derivati otpremljeni su u punom obimu i u skladu sa svim poslovnim dogovorima. Trenutno je glavni cilj nastavak proizvodnje u Rafineriji nafte u punom obimu. Postojeće zalihe naftnih derivata omogućavaju da ovo ne utiče na tržište u RS – tvrde u Optima grupi.

I dok Đokić i Optima tvrde da prekid rada Rafinerije neće uticati na tržište, naftaši su ranije kao razlog zbog kojeg ne gorivo u RS ne pojeftinjuje navodili upravo eksploziju u Rafineriji.

U Rafineriji nafte je početkom oktobra prošle godine izbio požar koji je uništio jedno postrojenje. Javnost nije upoznata o uzrocima požara niti o šteti koja je pričinjena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA