Indijka Danija Sanal (38) je prva žena koja se popela na vrh planine Agastjakodam u Indiji, na koju je do sada, iz vjerskih razloga, samo muškarcima bilo dozvoljeno da se penju.

Ona se na vrh planine, koja se nalazi u južnoj indijskoj državi Kerala, popela nakon što je u novembru prošle godine sud odobrio ženama da se penju na tu planinu, prenio je BBC.

Lokalna plemena, koja žive u podnožju planine visoke 1 868 metara, protivila su se odluci da se žene penju na vrh, zbog statue hinduskog mudraca Agastija koja se tu nalazi, jer su smatrali da se time iskazuje nepoštovanje, jer je on bio poznat po celibatu.

Sanal je izjavila da je niko od pripadnika lokalnog plemena nije zaustavio prilikom uspinjanja na vrh, ali da je bila spremna da se vrati da su je zaustavili.

Ona je bila u grupi od 100 ljudi, koju su nadzirali zvaničnici, među kojima i dvije žene.

U novembru prožle godine visoki sud u Kerali donio je odluku da žene mogu da se penju na planinu metara, a nakon što su zahtjev za to podnijele aktivistkinje za prava žena.

Agastjakodam je drugi najviši vrh u Kerali. Još najmanje 100 žena se prijavilo za penjanje na planinu u narednim nedjeljama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA