Prva hapšenja odgovornih za pucanje brane u Brazilu

335

Vlasti u Brazilu objavile su danas nalog za hapšenje pet osoba zbog odgovornosti za nesreću prouzrokovanu rušenjem rudarske brane u kojoj je život izgubilo najmanje 65 ljudi.

Nalozi za privođenje su izdati u Sao Paolu i u državi Minas Žerais gdje se u petak i dogodila nesreća, poslije koje se skoro 300 ljudi vodi kao nestalo, dok je cio jedan manji grad prelila rijeka mulja, rudarskog otpada i blata.

Tri naloga za hapšenje odnose se na ljude koji su radili za “Vale SA”, rudarsku kompaniju koja je posjedovala i upravljala srušenom branom, potvrdila je ta kompanija i saopšila da u istrazi sarađuje sa vlastima, prenosi AP.

Pored toga, njemačka firma “TUEV Sued” koja je vršila inspekciju brane takođe je potvrdila da su dvojica njenih službenika uhapšena, ali je odbila da precizira da li je uhapšeno osoblje iz minhenskog sjedišta kompanije ili iz njene brazilske filijale.

Sudija iz države Minas Žerais, Perla Saliba Brito, koja je potpisala naloge za hapšenje, napisala je da se ova katastrofa mogla izbjeći.

– Nije uvjerljivo da brana takve veličine koju vodi jedna od najvećih rudarskih kompanija na svijetu popusti iznenada bez ikakvih indicija da će se tako nešto dogoditi – navodi se u njenoj odluci, prenosi agencija.

Pukovnik Evandro Borges iz vojne policije rekao je novinarima da je za sada zvanični broj poginulih 65, iako je i danas pronađeno više tijela.

Očekuje se u toku dana saopštiti ažurirani broj poginulih, kao i da se 288 osoba, od kojih je većina zaposleno u kompaniji Vale vodi kao nestalo.

Mnogi od zaposlenih u “Vale SA” bili su na ručku prošlog petka kada se brana srušila, i zatrpala kafeteriju i druge poslovne zgrade, prenosi agencija.

Spasilačke ekipe već peti dan tragaju za preživjelima i tijelima nastradalih, dok porodice poginulih sahranjuju svoje mrtve, prenosi AP.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA