Propala prodaja RŽR “Ljubija”

385

Državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ nije prodat danas na Banjalučkoj berzi, jer se niko od zainteresovanih kupaca nije prijavio na aukciju.

Dokumentaciju kojom treba da dokaže da ispunjava uslove za kupovinu 65 odsto državnog kapitala u RŽR „Ljubija“, po početnoj cijeni od 69 miliona maraka, u predviđenom roku dostavio je samo „Arcelor Mittal“ iz Luksemburga sa kojim RŽR ima zajedničko preduzeće „Arcelor Mittal“ u Prijedoru, ali se kako saznaje Capital, on danas nije pojavio na aukciji u berzanskom sistemu.

DNS kontra SNSD-a i SP-a

Iako je izraelska kompanija Israeli Investment Group ranije bila zainteresovana za privatizaciju RŽR, ona u predviđenom roku nije dostavila traženu dokumentaciju, a direktor ove firme Evgenij Zotov ranije je rekao da Vlada nije obezbijedila fer uslove za prodaju „Ljubije“.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ duže vrijeme je bila kamen spoticanja između vladajućih stranka u RS. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu kompanije „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima 2017. godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona maraka, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem 2017. godine izbacila „Ljubiju“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku putem berze, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

U oktobru prošle godine Vlada je dala saglasnost IRB-u za organizovanje aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija” Prijedor.

Mital negoduje

“Arselor Mital grupa” saopštila je danas da je razočarana odlukom Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske da ne prihvati “Arselor Mital holding” iz Švajcarske kao kvalifikovanog kupca za paket akcija Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija” iz Prijedora, iako je dostavio potrebnu dokumentaciju i dokaze da ispunjava kvalifikacione kriterijume.

– Time je onemogućeno učestvovanje na aukciji koja je bila zakazana za danas. IRB nije dala nikakvo obrzaloženje, niti razloge za neprihvatanje navedene kompanije kao kupca. U isto vrijeme, IRB je izdao potvrdu o ispunjenosti uslova “Arselor Mital grupi”, što je u suprotnosti sa zahtjevom i namjerom grupacije da kupovinu realizuje nominovana kompanija – navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je “Arselor Mital grupa” iskazala zainteresovanost za kupovinu akcija RŽR “Ljubija” i nominovala “Arselor Mital holding”, koji je dio ove grupe.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA