Prihodi Facebook-a “skočili” 30 odsto

409

Prihodi Facebook-a dosegnuli su u četvrtom lanjskom tromjesečju 16,9 milijardi dolara, 30 odsto više nego u istom periodu godinu dana prije.

Uprkos skandalima, broj korisnika raste

Uprkos skandalima u vezi nedozvoljenog korišćenja ličnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti na mreži, broj korisnika Facebook-a i dalje raste.

U izvještaju se navodi da je u proteklom tromjesečju broj aktivnih mjesečnih i dnevnih korisnika Facebook-a porastao za 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,32 milijarde, odnosno 1,52 milijarde.

Pritom je najveći rast broja korisnika zabilježen u Indiji, Indoneziji i na Filipinima, dok je u SAD-u i Kanadi stagnirao.

– Za ovog medijskog diva najgore je prošlo. Čini se da njegovo finansijsko poslovanje i angažman korisnika nisu bili pod većim uticajem negativnih udara u posljednjih godinu dana – kaže analitičar u firmi “Investing.com”.

U borbi protiv lažnih oglasa i vijesti, Facebook u posljednje vrijeme pojačano zapošljava i uvodi niza mjera za povećanje bezbjednosti korisničkih podataka i bolje praćenje sadržaja koje korisnici stavljaju na mrežu.

Zbog toga su ukupni troškovi poslovanja kompanije u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnuli 9,1 milijardu dolara, što je 62 odsto više nego godinu dana prije.

U izvještaju je Facebook poručio i to da u ovoj godini očekuje rast troškova poslovanja za 40 do 50 odsto u odnosu na 2018. zbog povećanja ulaganja u bezbjednost korisnika.

Lanjska dobit dosegnula 22 milijarde dolara

Uprsko povećanim troškovima, zarada Facebook-a i dalje snažno raste, zahvaljujući povećanim prihodima od oglašavanja.

Tako je u cijeloj prošloj godini dobit Facebook-a dosegnula 22 milijarde dolara, što je 37 odsto više nego što je iznosila u 2017.

– U temeljima smo promijenili način vođenja naše kompanije, fokusirali se na najveća društvena pitanja i više investiramo u izgradnju novih, inspirativnih načina povezivanja ljudi – poručio je u izvještaju Mark Zakerberg, izvršni direktor i osnivač Facebook-a.

Nakon objave poslovnih rezultata, u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Facebook-a skočila je gotovo 12 odsto, na 168 dolara.

Ipak, i dalje se kreće nedaleko najnižih nivoa u posljednje dvije godine jer je od lanjskog jula, kada je Facebook prvi put upozorio na usporavanje rasta prihoda i operativne marže, cijena dionice pala oko 30 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA