Pravoslavna Nova godina dočekana na otvorenom i u kafićima

311

Pravoslavna Nova godina dočekana je u gradovima širom Srpske. U nekim opštinama doček je bio organizovan na otvorenom, dok su stanovnici drugih opština Novu godinu dočekali u ugostiteljskim objektima ili kućnoj atmosferi.

Služenjem molebana u ponoć je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja dočekana Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Iako je u najvećem gradu Srpske izostao doček na Trgu Krajine, građani Banjaluke ipak su mogli uživati u raznovrsnom kulturno-umjetničkom i zabavnom sadržaju koji je upriličen na više lokacija u gradu.

Najviše pažnje, Banjalučanima je privukao program ispred porte hrama Hrista Spasitelja. Nastupili su etno grupa “Trag”, hor Gradskog pozorišta “Jazavac” i Gradski tamburaški orkestar.

Doček je organizovan i u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima u gradu.

Veliki broj Trebinjaca i gostiju dočekali su pravoslavnu Novu godinu na platou ispod platana uz muziku uživo.

Građani su ispunili centralne gradske ulice, a zabava na otvorenom trajala je do kasno u noć.

Brojni turisti, prije svega iz Srbije odlučili su da pravoslavnu Novu godinu proslave upravo u Trebinju, kao i gosti iz drugih opština istočne Hercegovine u kojima nije bilo organizovanog dočeka na otvorenom.

Pravoslavnu Novu godinu brojni stanovnici Novog Grada i susjednih opština dočekali su na trgu uz muzički program, kuvano vino i vatromet.

Slavilo se i u Kravici kod Bratunca.

Iako organizovanog dočeka nije bilo, oko tri stotine mještana sa gostima iz susjednih sela, Bratunca i Srebrenice dočekali su pravoslavnu Novu godinu uz pjesmu, kolo, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu.

Iako nije bilo posebnih sadržaja veselje i pjesma iz kafića odjekivali su do zore.

Šamčani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku uživo i veliki vatromet.

Većina građana Šamca slavila je u kafićima, a oko ponoći su se pridružili okupljenima na trgu.

Više hiljada Dervenćana početak godine po julijanskom kalendaru dočekalo je molitvom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, te uz kuvano vino i vatromet. Sve prisutne na Trgu pravoslavlja zabavljala je Ćana.

Na Trgu kralja Petra u Foči Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz muziku sa razglasa, kuvano vino i čaj, a u ponoć je nebo obasjao veliki vatromet.

Stanovnici Semberije i Majevice dočekali su pravoslavnu Novu godinu uglavnom u svojim domovima, jer organizovanog dočeka nije bilo ni u Bijeljini, ni u Ugljeviku, kao ni u Loparama.

Brojni građani Istočnog Novog Sarajeva dočekali su pravoslavnu Novu godinu na otvorenom, uz grupu “Legende”.

Na temperaturi koja je bila sedam stepeni ispod nule, posjetiocima je tradicionalno služeno kuvano vino, a u prvim minutima poslije ponoći, upriličen je vatromet.

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, dočekuju Novu godinu 13. januara.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Svima koji Novu godinu slave po Julijanskom kalendaru, redakcija SrpskaCafe-a želi srećnu Novu godinu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA