Posljednji pokušaj Tereze Mej

309

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej će danas, uoči glasanja, saopštiti poslanicima da je dobila dodatna uvjeravanja o sporazumu s EU o Bregzitu.

To će biti posljednji pokušaj da izbjegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu.

Mejeva tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo “katastrofalne” posljedice po vjeru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredijelilo za napuštanje Unije.

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unaprijed objavljenim dijelovima govora, reći da bi “vjera naroda u demokratski proces i političare pretrpjela katastrofalnu štetu” ako sporazum bude odbijen, a Bregzit napušten.

– Svi imamo dužnost da primijenimo rezultat referenduma – navodi se u govoru.

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora, ali je on zapeo u britanskom parlamentu. Mej je u decembru odložila glasanje o sporazumu da bi izbjegla ubjedljiv poraz, ali nema mnogo naznaka da mu je podrška od tad porasla.

Nekoliko poslanika koji su se najprije protivili je promijenilo stranu i zauzelo se za sporazum, ali oni su i dalje u manjini u odnosu na one riješene da glasaju protiv.

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedjelja prije izlaska iz EU 29. marta.

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanijelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama.

Ukoliko sporazum sutra ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedjeljka da pred parlament iznese novi prijedlog. Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom “planu B”.

Neki poslanici razmatraju načine da iskoriste parlamentarnu proceduru da bi oduzeli vladi kontrolu nad procesom Bregzita i da bi poslanici prostom većinom mogli da naznače novi plan za izlazak iz EU.

Međutim, budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvjesnija mogućnost da London zatraži odlaganje istupanja iz EU dok političari ne dođu do novog plana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA