Poraz Tereze Mej, odbijen sporazum o Bregzitu!

426

Britanski poslanici glasali su večeras protiv prijedloga premijerke Tereze Mej, o izlasku Velike Britanije iz EU, i na taj način odbacili sporazum o Bregzitu.

Protiv sporazuma, koji je britanska vlada usaglasila sa Briselom, glasala je nadmoćna većina od čak 230 poslanika. Večeras je ukupno glasalo su 432 poslanika,od čega su sporazum podržala 202.

Večerašnja odluka će definisati način izlaska Velike Britanije iz EU i odrediti pravac u kojem će ići njena privreda. Mej je uoči glasanja još jednom pozvala poslanike da podrže sporazum, rekavši da se radi o istorijskoj odluci sa kojom će zemlja živjeti decenijama.

Slijedi nekoliko scenarija

Sporazum o Bregzitu, koji je Mej postigla sa EU, kritikovale su sve strane, uključujući evroskeptike, pristalice EU ali i stranku iz Sjeverne Irske koja je inače do sada pružala podršku premijerki.

Nakon glasanja moguće je nekoliko scenarija, od raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do Bregzita bez sporazuma, opcije koje se pribojavaju obe strane zbog haosa koji bi mogao da nastane naglim raskidanjem veza koje su stvarane tokom 45 godina članstva Britanije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA