Podnesene tužbe protiv SPC zbog pedofilije!

636

Visoki sud u Londonu primio je, polovinom januara, šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije.

To je za istoričara Aleksandra Rakovića vrlo čudno, posebno zbog toga što Eparhija SPC u Velikoj Britaniji nema nikave veze sa slučajevima navodne pedofilije.

U središtu tužbe su skandali koji su vezani za penzionisanog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija (Kačavende), dok se postojeći predmeti ne odnose na vladiku Pahomija, ali se ne isključuje mogućnost da će druge tužbe uključiti i one koji tvrde da ih je Pahomije zlostavljao.

Vasilije Kačavenda

Tužbe koje su u ime šest žrtava seksualnog nasilja, dvojice đakona i članova porodice oštećenih, u londonskom sudu podnio advokat Mladen Kesar temelje se, kako prenose pojedini beogradski mediji, na činjenici da za ovaj delikt nisu odgovorni počinioci lično, već SPC kao organizacija.

“Večenje novosti” pišu da je pravni osnov za nadležnost suda u Londonu nađen u faktu da je SPC prepoznata i pred pravnim sistemom Velike Britanije, budući da na prostoru ove države ima svoju eparhiju.

Mladen Kesar, advokat

Mladen Kesar, advokat koji zastupa oštećene, rekao je za Radio Slobodna Evropa da sada tužena strana treba da odgovori na tužbu, a onda će se sud odrediti kako će se parnica voditi.

– To može biti na neki način prekinuto ili promijenjeno od tužitelja i tuženika, tako da oni mogu podnijeti sudu zahtjeve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji ce parnica biti vođena – rekao je Kesar.

Istoričar i nekadašnji koordinator Međureligijskog savjeta Vlade Srbije, Aleksandar Raković, kaže za Tanjug da se ranije nije dešavalo da neko tuži SPC u inostranstvu, te da bi bilo logično da se utvrdi pojedinačna odgovornost za navode o pedofiliji.

– Ne vidim logiku da se tuži cijela institucija koja sama izričito i oštro osuđuje pedofiliju, a ne traži se pojedinačna odgovornost – kaže Raković.

Još se, navodi, ne zna kako će se sud u Londonu odnositi prema tome i da li će pokrenuti postupak.

Pitanje je, kaže, da li oštećeni i njihove porodice, uz sve uvažavanje njihovog bola, imaju predstavu da mogu biti akteri neke šire geopolitičke igre koja se koristi protiv interesa SPC, Srbije i Republike Srpske, te da se kroz tužbu protiv SPC u cjelini radi na njenoj kompromitaciji.

Postavlja se, dodaje, pitanje da li tu postoje zakulisne radnje koje nisu dobronamjerne prema SPC kao instituciji srpskog naroda, s obzirom da su slučajevi pedofilije marginalni slučajevi u okviru SPC, uprkos tome što se radi o teškom ugrožavanju prava nekih osoba.

Pita se da li će se u ovom slučaju neko zloupotrijebiti porodičnu bol, tugu, osjećaj ogromne žalosti da bi to iskoristio za podrivanje Republike Srpske, Srbije i SPC.

– To se ja pitam, čudan mi je redoslijed koraka. Ne vidim logiku ukoliko se radi o dobroj namjeri – kaže Raković.

Mediji podsjećaju da odgovornost pojedinih vladika SPC, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

Pahomije Gačić

Vladika Eparhije vranjske, Pahomije Gačić, je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dječaka.

Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vrijeme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.

Vladika Kačavenda iz Republike Srpske je prije nekoliko godina penzionisan zbog umiješanosti u podvođenje maloljetnika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.