Počelo lešinarenje oko Sale

267

Nestanak Emiliana Sale na početku je sve neposredno uključene u tragediju inspirisao na dirljive i emotivne poteze. Ali čim su se pribrali, počeli su računati.

Sa prelaskom nestalog golgetera iz Nantesa u Kardif povezan je preveliki novac. 17 miliona evra, rekordan iznos za izlazni transfer kod prvih i ulazni kod drugih.

Sala je nestao prošlog ponedjeljka, samo dva dana nakon što je potpisao za Kardif, dakle kao aktualni igrač tog kluba, koji se njegovom dotadašnjem poslodavcu Nantu za to obavezao isplatiti ogroman novac.

Iako je nekoliko dana kasnije objavljeno da će Kardifu štetu nadoknaditi osiguranje, čini se da to nije tako.

Sala je bio registrovani igrač Kardifa u trenutku nestanka, pa je velški klub koji igra u Premier ligu, prema zakonu dužan isplatiti odštetu za njega.

Ali “Daily Telegraph” piše da je Kardif zaustavio isplatu prve rate odštete u iznosu od šest miliona evra.

Engleski mediji dodaju i da osim toga razmatra podizanje tužbe zbog nemara. Ali, ne preciziraju koga to Kardif namjerava tužiti.

Francuski mediji pišu da se u rat oko novaca vezanih za Salu uključio i Bordo. Klub iz kojeg je Sala prešao u Nant u ljeto 2015. za milion evra, sada traži svoj dio postotka od nove prodaje njihovog bivšeg igrača. Uostalom, to je precizirano u njihovom ugovoru s Nantom kada su mu prodavali Salu. Ali, on je neposredno nakon tog transfera nestao tako što je avion kojim se vozio po nevremenu upao u olujno more Engleskog kanala.

Bordoov predsjednik Valdemar Kita donirao je šest hijada evra za nastavak potrage za Salom, ovako komentariše novu situaciju:

– Ne želim razgovarati o novcu dok traje ova drama. Trenutno ne razmatramo nikakav postupak u tom smjeru. Kasnije ćemo vidjeti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA