Plenković nakon božićne čestitke veličao Tuđmana i “Oluju”!

304

Netom što je pravoslavnim vjernicima poželio srećan Božić, uz zaključak “da različitosti spajaju i obogaćuju svaku zajednicu”, hrvatski premijer Andrej Plenković je svoju čestitku na Badnji dan “začinio” riječima da “nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku”!

Sve ovo hrvatski premijer izrekao je pred svojim domaćinima na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća, navodeći da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je “Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima”.

– Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj. Proces mirne reintegracije jedna je od najvećih ostavština prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana – dolio je Plenković ulje na vatru.

Povodom najnovijih provokacija zvaničnika iz Zagreba, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić imao je šta da kaže.

– Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj izgovorite da je Tuđmanova najvrijednija ostavština reintegracija Srba?! Samo ne znam da li Plenković pritom misli i na onih 220 000 naših nesrećnika iz “Oluje”. U svakom slučaju pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i pozorišnih predstava, kada se ne bude prijetilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude tabli sa pokličom “Za dom spremni” tamo gdje su ubijana srpska djeca, kada državni vrh ne bude đuskao uz Tompsona – izjavio je Dačić.

Što se Srbije tiče, Dačić podsjeća da je Međunarodni sud pravde presudio da nije bilo agresije.

– Agresiju je izvršila NDH i došla do Zemuna, Novog Sada i Šapca, kao i Hrvatska u okviru Austrougarske u Prvom svjetskom ratu. Pritom, ni u jednom ni u drugom slučaju nisu platili ratnu odštetu – rekao je on.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da, ako hrvatski premijer traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, da onda treba i da je prihvati.

– Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori na Hrvatsku, da je Hrvatska u zločinačkoj akciji “Oluja” ubila više od 2 000 i protjerala 220 000 Srba, državljana Hrvatske i da je prije zločinačke “Oluje” za koju niko nije odgovarao, protjerala još oko 200 000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba – naglasio je on.

Vulin je rekao i da žali što je hrvatskoj politici Srbija vječita tema i zato što ne mogu da se uzdrže od napada na Srbiju i vrijeđanja srpskog naroda čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika.

Ministra Vulina, podsjetimo, hrvatska vlada je proglasila personom non grata prošlog maja jer je izjavio da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri. U noti upućenoj Ambasadi Srbije u Zagrebu, tada je navedeno da je “spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Hrvatske”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA