Pjevanje poboljšava zdravlje

421

Najbolji način za korišćenje svih dobrobiti muzike je pjevanje, a istraživanja tvrde da pjevanje može poboljšati zdravlje, pojačati osjećaj sreće i produžiti život!

Pjevanje je dobro za mozak i može izazvati osjećaj euforije – dok pjevate oslobađa se hormon endorfin koji je zaslužan za osjećaj sreće, te oksitocin koji budi osjećaj zadovoljstva, a smanjuje stres i anksioznost. Zbog oksitocina se osjećamo manje depresivno i usamljeno, te on budi želju za povezivanjem s drugim ljudima.

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Švedskoj navodi kako osobe koje pjevaju zajedno postaju toliko povezani da mogu doživjeti sinhronizovane otkucaje srca, a svi koji su ikad pjevali u horu mogu ovo potvrditi.

Pjevanje takođe zahtjeva jaku koncentraciju na disanje kojim upravlja veliki broj mišića gornjeg dijela tijela što je dobro za zdravlje pluća i kardiovaskularnog sistema.

– Pjevanje se sastoji od pravilnog, kontrolisanog disanja i nudi sličan efekat kao disanje u jogi, opušta, te tako doprinosi zdravlju srca – objasnio je voditelj istraživanja.

On napominje kako je ovo istraživanje potvrdilo da se pjevanjem kontroliše holesterol, smanjuje osjećaj stresa, te jača imunološki sistem.

Istraživanje s Harvarda iz 2008. godine je pokazalo da pjevanje produžava život, pa ako do danas niste pjevali, pravi je trenutak!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA