PIK će raspravljati o apelaciji SDA 29. januara

412

Sjednica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je u utorak, 29. januar.

Ovo su potvrdili iz Ambasade Ruske Federacije te dodali da će sjednica PIK-a na nivou ambasadora biti održana u 14 časova u Sarajevu.

Iz Ambasada Ruske Federacije u BiH juče je saopšteno da je Ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIK-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

– Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima – rečeno je u ruskoj Ambasadi.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA