Ovo su najveći humanitarci u 2018. u svijetu slavnih

350

Poznate ličnosti u 2018. godini iskoristile su svoju popularnost kako bi skrenule pažnju na globalne probleme, od klimatskih promjena, bolesti, do ženskih prava.

Slijedi lista 10 slavnih osoba koje su zauzele stajalište u protekloj godini kako bi pozitivno uticale na svijet.

Meghan Markle

Otkad se udala u britansku kraljevsku porodicu u maju, američka glumica nastoji skrenuti pažnju na ženska prava. Pokrenula je saradnju s preživjelim muslimankama u katastrofalnom požaru u londonskom Grenfell Toweru, s kojima je objavila knjigu recepata. Kuharicu “Together: Our Community Cookbook”, vojvotkinja potpisuje s “Hubb Community Kitchen”, grupom žena koje su prošle godine preživjele požar. Ta je nesreća postala simbol klasne, rasne i političke podijeljenosti današnje Velike Britanije. Dodatno značenje ovoj saradnji daje činjenica da “Hubb Community Kitchen” djeluje u okviru kuhinje “Al-Mannar” Centra za muslimansko kulturno nasljeđe.

Emma Watson

Najpoznatija po ulozi Hermione u filmovima o Harryju Potteru, glumica je iskoristila 2018. da se zauzme za pokret #MeeToo te je donirala 1,3 miliona dolara za finansiranje humanitarnih organizacija koje se bore protiv seksualnog zlostavljanja. Watson je u oktobru objavila otvoreno pismo tražeći da se ukinu restriktivni zakoni o pobačaju od Indije do Irske. Snimljena je i kako nosi naušnice izrađene od šrapnela i neeksplodiranih bombi iz Laosa.

David Attenborough

Slavni autor dokumentarnih filmova o prirodi, devedesetogodišnjak iskoristio je godišnje pregovore UN-a o klimi u Poljskoj kako bi stao uz mlade ljude i izrazio potrebu za hitnim napretkom u klimatskim akcijama. Britanski televizijski novinar i ekološki aktivista zatražio je od svjetskih lidera da se dogovore oko načina limitiranja globalnog zagrijavanja i odgovore na “najveću prijetnju ljudskom rodu u nekoliko hiljada godina”.

– Lideri svijeta, vi morate voditi – izjavio je aktivista koji je učestvovao na dvodnevnoj klimatskoj konferenciji u poljskom rudarskom gradu Katowicama, uz brojne predsjednike država i vlada.

Amitabh Bachchan

Bolivudski veteran učvrstio je svoju popularnost u Indiji kad je potrošio više od 560 000 dolara kako bi otplatio dugove seljaka nakon poljoprivredne krize zbog koje su mnogi zapali u ekstremno siromaštvo. Na svojem blogu napisao je da je otplatio dugove 1 398 farmera iz Utar Pradeša, indijske države u kojoj je rođen. Više od 50 odsto stanovništva Indije bavi se poljoprivredom, a zbog prirodnih nepogoda, porasta cijena nafte i neadekvatne podrške države, mnogi su zapali u krizu i dugove. Samo u 2013. godini 11,772 farmera počinilo je samoubistvo, što je 44 samoubistava dnevno.

Elton John

Britanski muzičar, dugogodišnji zagovornik prava LGBT zajednice, pozvao je da se učini više da se pomogne onima koji žive u siromaštvu da dobiju bolji pristup liječenju od HIV/AIDS-a, opisavši nedostatak napretka “sramotnim”.

John je u Amsterdamu kritikovao vlade Rusije i istočne Evrope koje je optužio za “veliku diskriminaciju” gej, lezbejskih, biseksualnih i transrodnih osoba i za blokiranje borbe protiv AIDS-a.

Kritikovao je vlade zbog pružanja ograničenog pristupa programima liječenja i terapeutskim probama LGBT populaciji. Elton John je rekao da se to “naravno, ne događa samo u istočnoj Evropi, već i u Americi i Velikoj Britaniji, ali da se u istočnoj Evropi događa vrlo često”.

Millie Bobby Brown

Tinejdžerska zvijezda Netflixovih hit serija “Stranger Things” ove je godine postao najmlađi UN-ov ambasador dobre volje, te obećao podići svijest o potrebi rješavanja dječjih prava, obrazovanja, siromaštva i rada, te dokončanja bullyinga.

Michelle Obama

Bivša američka prva dama širom svijeta promoviše svoje memoare, te govori o ženskim pravima i obrazovanju djevojčica i djevojaka. Obama, koja je odrasla u porodici iz radničke klase u Chicagu, rekla je da želi ohrabriti i ojačati žene koje traže nadu u teškom političkom i društvenom okružju.

David Beckham

Bivši engleski fudbalski reprezentativac priključio se svjetskoj kampanji protiv malarije, koju je lansirala britanska organizacija “Malaria No More”. Penzionisani sportista igra u kratkom filmu u kojemu je preplavljen rojem komaraca u kojem se upozorava na to da malarija i dalje ubija oko 445 000 ljudi godišnje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Cate Blanchett

Australska glumica i UNCHR-ova ambasadorka dobre volje govorila je o krizi Rohindža u Savjetu bezbjednosti UN. Nakon što je posjetila izbjeglički logor Rohindža u Bangladešu, Blanchett je pozvala na veću pomoć za 700 000 izbjeglica koje je mjanmarska vojska brutalno prognala. Apelirala je da države učine više kako bi se pomoglo izbjeglicama koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove u Mjanmaru. Blanchett, dobitnica dva Oscara, upozorila je na “utrku s vremenom” da se zaštite izbjeglice Rohindže.

Princeza Beatrice

Britanska princeza, osma u redu za prijestolje, zauzela se za borbu protiv kibernetičkog zlostavljanja, pogotovo onoga čije su žrtve mlade žene i djevojke. Beatrice je dio širega antibullying pokreta koji promovišu slavne osobe poput Kendall Jenner i Care Delevingne pod nazivom “Be Cool Be Nice”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA