Ombudsmeni otvorili šest predmeta u slučaju “Dragičević”

566
Ljubinko Mitrović

Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je da su otvorili šest predmeta u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, među kojima su i oni koji se odnose događaje 25. i 30. decembra u centru Banjaluke.

On je istakao da su po službenoj dužnosti 10. maja prvi put otvorili predmet „Dragičević“ te da je nedugo zatim inicirao razgovor s ocem stradalog mladića, kao i koje informacije su tražili od policije, tužilaštva i drugih institucija i naglasio da nastavljaju da prate istragu.

Kada su u pitanju dešavanja od 25. decembra 2018. godine, otvorili su, kaže, četiri nova predmeta, od toga jedan po zahtjevu Transparency internationala u BiH, jedan o učešću djece na okupljanju te po pitanju da li su ranije prijavljeni skupovi grupe „Pravda za Davida“, zatim ko je privođen od građana, zadržavan u pritvoru, kakvo je bilo ponašanje prema tim osobama, kao i o informacijama o maltretiranju novinara.

Nakon toga se, kaže, dogodio 30. decembar, te su ombudsmeni ponovo otvorili novi predmet i zatražili od nadležnih podatke ko je tada priveden od građana i sve drugo što se dešavalo.

Podatke su, precizirao je, tražili ponovo i od policije i tužilaštva.

– Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužilaštvo moraju da kažu šta se desilo i moraju da stave tačku na taj predmet – rekao je Mitrović.

Potvrdio je da osim Davora Dragičevića, s kojim su Ombudsmeni inicirali razgovor, njima se niko nije obraćao iz grupe „Pravada za Davida“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA