“Odluka o NATO postoji, neka je storniraju u Predsjedništvu BiH”

396
Dragan Mektić

Godišnji nacionalni program, čije usvajanje bi značilo nastavak puta BiH u NATO savez, nije se našao na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Ovo nije prvi put da razmatranje dokumenta čije bi usvajanje značilo mogućnost za upućivanje zahtjeva za aktivaciju MAP-a bude odgođeno na nivou Savjeta ministara BiH.

– Mi ne možemo zanemariti činjenice da je 2009. godine Nebojša Radmanović kao član Predsjedništva BiH potpisao odluku o MAP-u i da je poslao službeno pismo u kojem je naveo da je krucijalno važno da BiH postane što prije članica NATO-a. Ne možemo mi zanemariti tu činjenicu. Mi kao Savjet ministara ne možemo stornirati tu odluku, imamo je, formalno-pravno donesenu sa preporukom da to bude što prije. Odluka koju je potpisao Nebojša Radmanović je legitiman pravni dokument, a drugo je sad politički stav Milorada Dodika koji je bio za NATO prije Radmanovića, pa se 2009. godine SNSD usaglasio da se donese odluka o pristupanju NATO-u. Radmanović je potpisao pismo, a 2010. godine predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić je otišao u NATO i još jednom lobirao – kazao je Mektić.

On se potom osvrnuo i današnji stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji se zalaže za vojnu neutralnost.

– Dodik sada kaže da on neće u NATO. Ne mogu ja kao ministar iz RS u Savjetu ministara BiH da zavisim o dnevnim političkim stavovima Milorada Dodika. Otkud znam za sedam dana hoće li on nešto drugo da preduzme. Zato smo mi sad u velikom problemu, zato što imamo formalno-pravno jednu odluku. Neka je Milorad Dodik stornira na sjednici Predsjedništva i nema nikakvih problema – poručio je Mektić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA