Objavljena lista najsigurnijih zemalja, BiH na 56. mjestu

217

Global Finance magazin je objavio listu najsigurnijih zemalja svijeta, a nove rang-liste imaju izvore ažuriranja, formule za dobijanje rezultata i mnogo zanimljivih podataka koji govore na koji način su zemlje rangirane.

Rat i mir, lična sigurnost i rizik od prirodnih katastrofa su glavni faktori koji su uzimani u obzir prilikom sumiranja rezultata. Rezultat sabira indekse ova tri rizika i predstavlja sveobuhvatan pogled na sigurnost u svakoj zemlji pojedinačno. To takođe znači da će visok nivo rizika, kada je riječ o jednom faktoru, imati uticaja na ukupno rangiranje zemlje.

Naprimjer, Filipini su označeni kao najmanje sigurni, dok je Jemen na pretposljednjem mjestu. Ovo se može pripisati činjenici da Filipini imaju loše rezultate u pogledu mira, sigurnosti i prirodnih katastrofa. Loša pozicija Jemena pruzrokovana je ratom i glađu, ali ova zemlja ima veoma mali rizik od prirodnih katastrofa, tako da se Jemen ipak našao ispred Filipina.

Važno je istaći da na vrhu liste nema posebnih iznenađenja. Tu su uglavnom evropske zemlje s razvijenim ekonomijama i zdravstvenim sistemima. Naime, 16 od 20 najsigurnijih zemalja nalazi se u Evropi, dok se samo Katar, Singapur, Novi Zeland i Kanada nalaze među prvih 20 zemalja, a da nisu u Evropi.

Međutim, postoji nekoliko važnih izuzetaka za zemlje koje su ekonomski razvijene. SAD se nalazi skoro tačno u sredini i to na 65. mjestu, daleko iza zemalja koje su ekonomski razvijene. Relativno slaboj pozicioniranosti SAD-a najviše doprinosi visoka stopa kriminala, ali i nešto veći rizik od prirodnih katastrofa zbog geografskog krajolika i veličine.

Takođe, Japan se nalazi na 43. mjestu, uglavnom zbog visokog rizika od prirodnih katastrofa.

Na prvom mjestu liste nalazi se Island, a slijede Švajcarska i Finska te Portugal i Austrija. Interesantno je da se BiH nalazi na 56. poziciji, devet pozicija ispred SAD-a. Slovenija se nalazi na 12. mjestu, Hrvatska deset pozicija iza, dok je Srbija na 58. mjestu, a Makedonija jedno mjesto iza Srbije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA