Novi iPhone XI: Tri kamere na poleđini? (VIDEO)

534

Iako je tek nedavno Apple predstavio svoje novitete pametnih telefona, pritom mislimo na iPhone XR, iPhone XS i XS Max, sada smo dobili neslužbeni uvid u njihov najnoviji model.  Novi Appleov model zvat će se XI i imat će čak tri poleđinske kamere.

Prema navodima pouzdanih izvora, kako ih mediji iz tech svijeta nazivaju,  koji su kako bi i dokazali ove tvrdnje čak došli i do rendera, odnosno vizualizacija inženjerskog primjerka spomenutog modela koji je tek u fazi testiranja.

Ono što bi za kameru novog Iphona bilo posebno jest da će jedna od tri biti tzv. 3D ToF (Time of Flight) kamera s unaprijeđenom dubinom polja i AR opcijama.

O čemu je zapravo riječ?

Radi se o 3D senzorima koji imaju čak 300 000 tačaka, a funkcioniše tako da emituje zraku svjetlosti te izračunava “time of flight” odnosno koliko vremena treba da se ta ista svjetlost vrati nazad u senzor.

Zanimljiv podatak govori kako je ovaj sistem sposoban “mapirati” objekat koji se nalazi čak tri metra udaljen. U Kini je ta tehnologija poznata kao “3D strukturisano svjetlo”, a zanimljivo je i kako se ToF može koristiti i za prepoznavanje lica, gestova i pokreta, 3D fotografiju i proširenu stvarnost (AR), a kažu kako može prepoznati i  ljudsko kretanje.

Kada pak govorimo o samom dizajnu modela iPhone XI, on u tom smislu ne bi trebao previše odudarati od svog prethodnika. Navodno će doći u tri različite verzije i to nekada tokom 2019. godine. Ako uzmemo u obzir nedavne naslove kako se Apple baš nije proslavio prodajom svojih recentnih modela i da im je prodaja pala, kao i generalna zainteresovanost za Apple, sve upućuje na to kako su u Appleu svu svoju pažnju odlučili usmjeriti u novi, revolucionarni model s kojim ovaj put žele pomjerati tehnološke granice kada govorimo o pametnim telefonima.

Hoće li u tome uspjeti i u kojem smjeru će se kretati cijela stvar saznaćemo uskoro – tokom ove godine.

(Buro247.hr)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA