Nova biometrijska oprema Službi za poslove sa strancima

269

Visoko sofisticirana biometrijska oprema, koja omogućava da se u roku od dva minuta utvrdi identitet lica, uskoro stiže u BiH. Tačnije, opremu će dobiti Služba za poslove sa strancima što će omogućiti i pristup bazi podataka ilegalnih migranata i na taj način automatsko otkrivanje eventualnih bezbjednosnih izazova ili prijetnji, poručuju iz ove službe.

– Oprema, vrijedna oko pola miliona maraka, bi trebala da stigne do kraja marta – kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Do sada je, ističe on, proces uzimanja i razmjene biometrijskih podataka sa bezbjednosnim agencijama u BiH i inostranstvu bio veoma složen i spor, a sada će to biti mnogo brže i efikasnije, pri čemu će i inspektori ove službe u mobilnim timovima na terenu moći da koriste tu opremu.

Ujić podsjeća da je tokom proteklih godina Služba evidentirala kontinuirano povećanje legalnih migracionih kretanja u BiH za oko 20 do 25 odsto što je, kako je naveo, s aspekta BiH bilo dobro jer je riječ o poželjnom prilivu stranih gostiju, stranih studenata.

– Međutim, od prošle godine imamo problem ilegalnih migracija za koji je, prema jednim BiH bila spremna, a prema drugim nije, mada ja, govoreći u ime institucija BiH i službe kojom rukovodim, mislim da smo, s obzirom na kapacitete i resurse kojim raspolažemo, odgovorili svom zadataku. Samo u prošloj godini Služba je registrovala i uzela biometrijske podatke od 24 000 ilegalnih migranata – precizirao je Ujić.

Dodaje da je kriza krenula od marta prošle godine talasom migranata preko Crne Gore i istočne Hercegovine, a kasnije se prelila na takozvani drinski pojas, od Višegrada do Bijeljine.

Prema njegovim riječima, aspekt bezbjednosti najvažniji je za svaku zemlju, pa tako i za BiH, pogotovo ako se ima u vidu ta brojka od 24 000 ilegalnih migranata koji ulaze u BiH i u kojoj se zadržavaju od sedam do 30 dana, a ponekad i duže, jer su zemlje u okruženju, posebno Hrvatska, zatvarale svoju granicu radi migrantske krize.

– Ono što tvrdim sve vrijeme i što i danas ponavljam jeste da migrantni ne žele da trajno ostanu u BiH, ona za njih nije obećana zemlja, a teritorija BiH samo je tranzitno područje ka njihovom cilju, zemljama EU – kategoričan je direktor Službe za poslove sa strancima.

Najveći problem sve vrijeme, upozorava on, predstavlja utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata, jer oni u 99 odsto slučajeva u momentu otkrivanja nemaju kod sebe nikakva identifikaciona dokumenta.

Prema njegovim riječima, drugi, takođe, bitan segment djelovanja Službe prema ilegalim migrantima svakako je humanitarni aspekt, u skladu sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava, pri čemu je Služba sve vrijeme imala pomoć nevladinog sektora iz BiH, ali i međunarodne zajednice.

– U privremenim prihvatnim centrima u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu trenutno se nalazi oko 4 000 migranata i smatram da je to naš maksimum. Možda je i ovaj broj prevelik, i lično smatram da bi ga trebalo smanjiti s ciljem ubrzanja protoka ilegalnih migranata kroz BiH, a ne stvarati uslove za njihovo zadržavanje – navodi Ujić.

Poručuje i da institucijama BiH ne treba finansijska pomoć sa strane da stvaraju uslove za boravak migranata u BiH, nego za jačanje kapaciteta nadležnih službi organa za prevenciju ilegalnih ulazaka u BiH.

Prema njegovim riječima, najviše doncija Službi stiglo je od Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a i Savjet ministara je odobrio prijem 12 novih inspektora koji su pojačali terensku kancelariju u Trebinju, jednu od ukupno 16 terenskih kancelarija u Službi za poslove sa strancima BiH.

Ujić precizira da je ukupna donacija IOM-a iznosila oko 500 000 KM, namijenjenih za smještaj pomenutih 12 inspektora, angažman 12 dodatnih inspektora, računarsku opremu, novi moderni server i dva kombi vozila.

On naglašava da je i Vlada Bugarske donirala 75.000 KM koji su namijenjeni za rekonstrukciju Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu, čiju su opremu i namještaj u velikoj mjeri uništili migranti koji su ovisnici o teškim opojnim drogama.

Dodaje da se ove godine od EU očekuje oko pet miliona KM, koji će biti namijenjeni za jačanje tehničkih kapaciteta Službe, kao i Granične policije BiH, a Služba pomoć očekuje i od Fronteksa, koji bi trebalo da donira čitače otisaka prstiju, u vrijednosti od oko 150.000 KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA