Ponovljeni radio signali dolaze iz galaksije udaljene 1,5 milijardi svjetlosnih godina od nas, objavili su naučnici.

Ta pojava produbljuje misteriju i nudi potencijalnu priliku da se konačno shvati šta bi moglo izbaciti prasak iz tako udaljene galaksije. Radio prasak ili rafal, kako pretpostavljaju naučnici, može biti rezultat svega, od eksplozije zvijezda do signala vanzemaljaca.

Signali su potpuno misteriozni, sa malo dokaza o tome odakle tačno dolaze. Traju milisekundu, ali se iscrpljuju s istom količinom energije koju sunce proizvodi za 12 mjeseci. Vjerovatno najuzbudljiviji od novih rafala je onaj koji naučnici vide šest puta, očigledno sa iste lokacije.

Od više od 60 brzih radio-snimaka otkrivenih do sada, samo jedan od njih se nikada nije ponovio.

– Do sada je postojao samo jedan poznati koji se ponovio. Sada, sa saznanjem da postoji još jedan, to sugeriše da bi ih moglo biti i više. I sa više repetitora i više dostupnih izvora za proučavanje, možda ćemo moći da razumijemo te kosmičke zagonetke, odnosno, odakle su i šta ih izaziva – rekla je članica tima naučnika i astrofizičar na UBC Ingrid Steirs.

Dva seta ponavljajućih rafala takođe mogu da omoguće naučnicima da razumiju šta ih razlikuje od pojedinačnih rafala, pomažući im da shvate više informacija o ovom izvoru i da paze na buduće eksplozije.

– Koji god bio izvor ovih radio-talasa, interesantno je vidjeti koliko širok spektar frekvencija može da proizvede. Postoje neki modeli u kojima se izvorno ne može proizvesti signal ispod određene frekvencije – istakao je član tima sa Univerziteta Mekgil Arun Naidu.

Eksplozije su otkrivene u Kanadskom eksperimentu mapiranja intenziteta vodonika u Britanskoj Kolumbiji.

Od 13 novih eksplozija koje su identifikovane, najmanje sedam njih je zabilježeno na 400 MHz, što je najniža frekvencija od svih otkrivenih. To sugeriše da ih je možda i više.

– Sada znamo da izvori mogu da proizvode niskofrekventne radio talase, koji mogu da “pobjegnu” iz svoje okoline, i nisu previše rasuti da bi bili detektovani do trenutka kada dođu do Zemlje. To nam govori nešto o okruženju i izvorima. Nismo riješili problem, ali to je još nekoliko dijelova u zagonetki – dodao je Naidu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA