Dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine je pisac Vladimir Tabašević, koji je nagrađen za djelo “Zabluda Svetog Sebastijana”, u izdanju Lagune.

– Uzimajući u podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u knjizi “Zabluda Svetog Sebastijana” problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i o savremenim zabludama u kojma se sjećanja neprestano preobražavaju – napisano je o romanu u posljednjem izdanju magazina NIN.

Žiri NIN-ove nagrade su ove godine činili Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Zoran Paunović (predsjednik). Takođe, ova godina će ostati upamćena i po tome što je dostavljen rekordan broj romana koji su konkurisali za ovu nagradu, čak 201. Prema pisanju novinara NIN-a i pisca Miće Vuičića, to je više nego ukupan broj romana dostavljen NIN-ovom žiriju za prvih 10 godina postojanja nagrade.

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru, pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.

Objavio je knjige poezije “Koagulum” (2010), “Tragus” (2011), “Kundak” (2012) i “Hrvatski kundak” (2014).

Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: “Prostori i figure” (Službeni glasnik, 2013), “Restart” (Dom kulture studentski grad, 2014) i “Troje”(Samizdat, B92, 2016).

Njegov prvi roman “Tiho teče Misisipi” (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa “Prezupč”, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Dobitnik je regionalne nagrade za priču “Rat”, u okviru Biber festivala i nagrade “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora. Živi u Beogradu.

Podsjećamo, u najužem krugu našli su romani “Prekasno” Branke Krilović, “Odustajanje” Jelene Lengold, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović, “Zabluda Svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića i “Beogradski trio” Gorana Markovića.

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine, a dobio je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”. Tokom više od pola vijeka dodjeljivana je piscima sa prostora cijele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dvije godine uzastopno (1963. i 1964. godine).

Nagrada je do sada svega pet puta dodijeljena ženama-piscima – Dubravki Ugrešić (1988), Svetlani Velmar-Janković (1995), Grozdani Olujić (2009), Gordani Ćirjanić (2010) i Ivani Dimić (2016). Nagrada nije dodijeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta.

Prethodni laureat NIN-ove nagrade je Dejan Atanacković za roman “Luzitanija”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA