Nevrijeme u Austriji: Lavine, otkazani letovi, građani u panici

566

Snažne padavine, koje bez prestanka traju od čevrtka, izazvale su velike probleme u brojnim dijelovima Austrije.

U punom jeku smjene turista, kada se veliki dio vraća iz skijaških centara svojim kućama, ali i brojni gastarbajteri sa odmora u njihovim domovinama na jugu Evrope, saobraćajnice su pokrivene snijegom i ledom.

Autoput Tauernautoban, na primjer, morao je na teritoriji Salcburga biti privremeno zatvoren kako bi se izvršilo, kontrlisanom eksplozijom, uklanjanje opasnosti od lavina.

Aerodrom u Insbruku od subote je gotovo u potpunosti zatvoren i letovi se otkazuju.

Od ogromnih količina snijega pogođena su i brojna mjesta koja su odsječena od ostatka Austrije.

Brojne lavine prijete i u skijaškim centrima, a tako je u Salcburgu jedna lavina prekrila skijaše, koji su, pravim čudom preživjeli.

U mjestu Sankt Koloman gradonačelnik Vili Valinger pozvao je građane da ostanu u svojim kućama, jer prijeti opasnost od lavina.

I austrijski kancelar Sebastijan Kurc na sopstvenoj koži osjetio je probleme sa snijegom, pošto trenutno odmara u Grosarltalu.

On je, u subotu uveče, planirao da učestvuje na jednom partijskom skupu u blizini mjesta odmora, ali je to morao otkazati zbog snijega.

Kancelar se preko Fejsbuka obratio građanima, posebno onima koji se nesebično angažuju u pomaganju ljudima čija mjesta su zartapana snijegom i odsječena od ostatka zemlje.

Takođe, i njemačke vlasti su upozorile na visok rizik od lavina na sjevernoj strani Alpa, nakon što je dvadesetogodišnja skijašica poginula u pokrajini Bavarska. Njemačka policija saopštila je danas da je ženu zatrpala lavina na planini Tejzen nedaleko od granice sa Austrijom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA