Nevjerovatna životna priča: Franjo Selak čovjek sa šest života

799

Životna priča Franje Selaka iz Hrvatske prepričava se širom Evrope. Riječ je o najvećem baksuzu ili najvećem srećniku na svijetu. Kako se uzme. Šest puta je izbjegao smrt, a na lotou je dobio oko 900 000 evra.

Franjo Selak je 85-godišnji nastavnik muzike u penziji. Živi u hrvatskom gradu Petrinji. Priču o njegovom čudesnom životu snimili su Diskaveri, Bi-Bi-Si, ali sudeći po izveštajima iz Hrvatske, uopšte nije impresioniran pisanjem medija o njemu.

Svijet ga je proglasio za najbaksuznijeg i najsrećnijeg čoveka. Šest puta je izbjegao smrt, a na lotou je dobio oko 900 000 evra.

Franjo je rođen u čamcu. Tačnije, u očevoj ribarskoj barci koja se nalazila na moru između Dubrovnika i ostrvceta Lokrum. Majka je bila u sedmom mjesecu trudnoće kada je s njegovim ocem krenula u ribolov. Porođaj je počeo i uz suprugovu pomoć rodio se Franjo.

Selakova nevjerovatna priča počinje u zimu 1962. godine, kada je voz iz Dubrovnika prema Sarajevu u kojem je bio, iskliznuo iz šina i završio u ledenoj rijeci.

Dok su se mnogi putnici udavili ili izgubili život zbog povreda od pada voza, Franjo je sa slomljenim ramenom doplivao do obale i spasao se. Ovo je samo početak svega onoga što će se desiti u sljedećih 40 godina života Franje Selaka.

Kao profesor muzike često je mjenjao gradove u kojima je radio pa je dio života proveo u Modriči. 

Sljedeće poglavlje počinje godinu kasnije, kada je avion za Rijeku kojim je Franjo Selak letio ostao bez pogona na oba motora. Pritisak u kabini je pao, a kao da to nije dovoljno, vrata na avionu su se odvalila i otpala. Kroz njih je izletio Franjo. I to bez padobrana.

Kada je avion poletio sjedio je, kako kaže, u samom repu aviona, pored vrata za izlaz u slučaju nužde. Franji je za oko tada zapela lijepa stjuardesa. Odvezao je pojas, ustao i razgovarao s njom nekoliko minuta. Tada su čuli jak udar. Poslije tri dana provedenih u šok-sobi Traumatološke klinike u Zagrebu saznao je šta se dogodilo.

– Ispričali su mi ljekari, a i čitao sam u tadašnjem Vjesniku da je avion udario u planinu i da su poginuli svi članovi posade i putnici, 20-ak ljudi. Preživjeli smo lepa Rozika i ja. Nakon udarca aviona u brdo Rozika je izljetela kroz vrata na repu aviona, a onda je vazduh i mene povukao. Rozika se zaplela o grane neke jelke ili bora pa su je, gotovo nepovrijeđenu, pomoću vojnih helikoptera skinuli, a ja sam se zabio u golemi plast sijena pokraj nekog sela u blizini Čabra u Gorskom kotaru. Istragom su ustanovili da sam preživio pad iz aviona s 800 metara visine. Nisam imao nikakve prelome ni ozbiljnije povrede – kaže Franjo.

Kasnije nesreće pale u sjenku pada iz aviona

Samo dvije godine kasnije, Franjo je putovao autobusom. Led na putu je učinio da vozač izgubi kontrolu nad vozilom koje je probilo zaštitnu ogradu i završilo u dolini ispod. Četvoro putnika je poginulo. Franjo je, naravno, preživio.

Posle takvih iskustava sa javnim prevozom, Franjo je počeo da putuje svojim autom. Međutim, to nije umanjilo baksuzluk koji ga prati.

Godine 1970. automobil mu se zapalio. Franjo je iskočio dok je vozilo bilo u pokretu i spasio se.

Tri godine kasnije, nov auto – stari maler. Ovog puta, požar je nastao na komandnoj tabli automobila. Pogađate, Franjo se izvukao, mada sa manjim opekotinama.

Autobus ga je udario 1995, a godinu dana kasnije kamion ga je izgurao sa planinskog puta. Na serpentinama prema Karlobagu njegov automobil udario je UNPROFOR-ov kamion. Zapravo se prikolica preprečila na putu i udarila u Franjin auto koji se strovalio u ponor od 150 metara. Franjo je ispao iz auta, jer se od pada iz aviona zarekao da se više nikad neće vezati, pa je ostao da visi između drveta i stijene iznad ponora.

Ovo je bio poslednji Franjin susret sa smrću. Ali, poput rjetkosti koje su ga pratile cijelog života desilo mu se nešto što se takođe ne događa svaki dan.

Potrošio je sav novac i sada živi od penzije

U 72. godini je prvi put kupio tike za loto. Možete li da pretpostavite šta se desilo?

Dobio je, naravno. I to milion evra!

Poslije svega živio je od penzije. Kako je to moguće i na šta je potrošio novac koji je osvojio? Franjo priznaje da baš i nema duh za biznis. Svima je pozajmljivao novac, ali kaže da mu nisu vratili. Kupio je 25 automobila prijateljima, kumovima, rodbini i poznanicima. Ljudima je kupovao krave i nameštaj, instrumente čitavim orkestrima. Od većih investicija kupio je kuću za 120 000 evra, a prodao je za 70 000 evra. Dva apartmana na Čiovu kupio je za 100 000 evra, a kada je shvatio da uopšte nemaju prozore, prodao ih za 30 000…

Pojedini sajtovi i mediji su provjeravali Franjinu nevjerovatnu priču i ostala je doza skepse da su se sve nesreće zaista dogodile. Na primjer avionska nesreća DC-8 između Zagreba i Rijeke 1963. nije nigde zavedena, kao ni ostale nesreće. Neki su čak naveli da je Selak izmislio cijelu priču i plasirao je svijetu. Šta god da je istina, činjenica je da je Selak prošle godine dospio i na Riplijevu listu “Believe or not”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA