Nevid teatar iz Banjaluke je otvorio konkurs, kojim poziva kreativne mlade autore da prijave svoje ideje za originalne dramske tekstove.

Na konkurs se mogu prijaviti autori od 18 do 30 godina koji žive u BiH, a prijavljeni tekstovi trebaju biti namijenjeni djeci uzrasta od tri do 11 godina.

Takođe, tema dramskih tekstova treba da se odnose na kulturne raznolikosti u BiH, u smislu putopisa, o gradu, opštini i selu u kojem žive, prirodnim ljepotama i životinjskom svijetu te materijalnom i nematerijalnom blagu BiH.

Pored originalnog dramskog teksta, autori će imati priliku da pišu o problemima obrazovnog sistema u BiH i ponude konkretne ideje ka reformi obrazovanja, kao i razloge zašto žele istražiti temu obrazovanja i kulturnih raznolikosti u BiH.

Konkurs je otvoren od 21. januara do 22. februara, do 23 časa i 59 minuta.

Od tri do šest najboljih dramskih tekstova, koje će Tanja Šljivar, višestruko nagrađivana dramska spisateljica i nova direktorica drame Narodnog pozorišta u Beogradu, povezati u jednu tekstualnu cjelinu, nastaće interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina. Predstava će biti izvođena u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjaluci do kraja avgusta ove godine.

Nevid teatar realizuje ovaj konkurs u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”, koji se provodi kroz zajednički projekat Ujedinjenih nacija, pod nazivom “Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Implementacijom projekta “Obrazovanje kroz igru”, Nevid teatar će omogućiti djeci i mladima, koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube svoja znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova BiH.

Za više informacija o pravilima učešća i rezultatima konkursa možete pročitati na zvaničnoj stranici projekta.

Projekat “Obrazovanje kroz igru” sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelji su Radio M i Nezavisne novine.

Projekat “Dijalog za budućnost” je zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija, UNICEF, UNESCO i UNDP, u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat, koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA