Island je jedinstven prvenstveno zbog svoje prirode, ali i zbog neobičnih zabrana koje su ne tako davno ukinute.

Na fascinantom ostrvu tokom njegove duge istorije na snazi su bile zabrane koje su imale i značajan kulturološki uticaj.

Psi

Još 1924. godine stanovnicima prestonice Rejkjavika je bilo zabranjeno posjedovanje pasa, a sve radi sprečavanja zaraza. Zabrana je trebalo da smanji rizik da psi prenesu ehinokokozu ljudima. Psi su, inače, prenosili ovaj virus tokom osamdesetih godina 19. vijeka, a on se i dalje teško liječi. Danas je posjedovanje pasa dozvoljeno, ali pod striktnim zdravstvenim uslovima.

Reptili

Zmije, guštere i kornjače je ilegalno posjedovati na Islandu, zbog čega je već bilo nekoliko slučajeva krijumčarenja ovih životinja. Glavni razlog zabrane jeste krijumčarenje kornjače devedesetih nakon čega je vlasnik životinje dobio salmonelu. Uz to, cilj je očuvanje jedinstvene vrsta islandskih konja od infekcije.

Alkohol

Neobična zabrana alkohola bila je aktuelna 1915. godine i jednim dijelom 1935. kada su samo pića iznad 2,25 odsto alkohola bila legalizovana. Pivo je bilo zabranjeno! Zabrana je trajala do 1989. godine jer je Island želio da uspostavi sopstveni nacionalni identitet nakon odvajanja od Danske. Prije legalizacije, ispijanje piva se smatralo aktivnošću Danaca, pa samim tim i ne previše patriotski. Danas se 1. mart slavi kao Nacionalni praznik kada je pivo na Islandu postalo legalno.

Televizija

Da ste posjetili Island 1966. godine dobili biste obavještenje da državna televizija ne emituje nikakav program četvrtkom. Ideja koja se krije iza ove odluke jeste da četvrtak postane rezervisan za socijalizovanje. Zabrana se produžila do kraja jula kada je odlučeno da televizija neće raditi čitavog mjeseca. Pošto se jul smatrao mjesecom za odmor, bilo je i logično da nećete gledati televiziju. Zabrana emitovanja programa četvrtkom je ukinuta 1983, a julski veto četiri godine kasnije.

Baskijci

Godine 1615. tri baskijska kitolovca potonula su na obali Vestfjorda na sjeverozapadu ostrva. Gotovo 80 preživjelih mornara našlo se u malom selu bez hrane, što ih je navelo na to da opljačkaju mještane. U tom trenutku je donesen zakon po kojem svako može ubiti Baskijca ukoliko ga ugleda. Vjerovali ili ne, zakon je ostao u knjigama sve do 2015. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA