Ne ignorišite upalu sinusa

465

Upala sinusa često uzrokuje glavobolje i teško disanje, a iako se čini da će sve proći samo od sebe, nije uvijek tako. Ukoliko se adekvatno ne liječi, ovo stanje može postati problematično, naročito što svakoga od nas glavobolja sprečava da funkcioniše kako treba.

Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom, dok su ostali uzročnici bakterije, alergije i gljivične infekcije. Ovaj problem možete prepoznati po otežanom disanju, otečenom licu i području oko očiju, a može se javiti i glavobolja u čeonom dijelu glave.

Nos koji curi u kombinaciji sa bolom i osjećajem pritiska može biti indikator sinusitisa, stanja izazvanog upaljenim i otečenim sinusima. Ovaj bol se uglavnom pojača kada se osoba nagne glavom prema dolje, a ako traje duže od tri dana i uz to dobijete temperaturu, potrebno je da se obradite ljekaru.

Ako se ovakva upala ne izliječi kako treba, postoji mogućnost da se ponavlja. Ako se pojavi više od četiri puta godišnje ili traje oko tri mjeseca, sinusitis je definisan kao hroničan. Prvi simptomi sinusitisa su nosni kanali koje je zapušila sluz. U vlažnim nosnim kanalima, u kojima nema dovoljno vazduha lako se razvijaju bakterije koje su uzročnici ove bolesti, i mogu dovesti do upale.

Ovo stanje može biti izazvano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima, poput devijacije, izraslina na nosu ili nepravilnog oblika nosne šupljine.

Potrebno je pratiti svoje stanje i adekvatno ga liječiti uz konsultaciju ljekara, jer je konstantna glavobolja uz otežano disanje dobro poznat neprijatelj na putu da normalno funkcionišemo u toku jednog dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA