Naučnici znaju kako nahraniti sve ljude i spasiti planetu?

272

Naučnici su razvili režim ishrane, koji bi mnogim ljudima mogao da spasi život, ali i da nahrani deset milijardi ljudi, a da pri tome ne nanese štetu našoj planeti.

Kako stoji u njihovom izvještaju odnosno projektu, oni su smislili “planetarno zdravu dijetu” (eng. the planetary health diet) u okviru koje se reguliše potrošnja mesa i mliječnih proizvoda.

Ali ta vrsta ishrane zahtijeva ogroman korak s naše strane jer pretpostavlja manji broj namirnica na našim tanjirima te mnogo više voća i povrća.

Ko je smislio ovu “dijetu”?

Grupa od 37 naučnika i istraživača iz cijelog svijeta formirala je komisiju EAT-Lancet. Među njima su zdravstveni stručnjaci, klimatolozi, poljoprivrednici i slično. Trebalo im je dvije godine da osmisle ovaj režim ishrane s kojim će moći da se nahrani deset milijardi ljudi, a da pritom ne štetiti našoj planeti. Svoje su istraživanje objavili u uglednom svjetskom medicinskom časopisu Lancetu.

Naučnici i istraživači vjeruju da “planetarno zdrava dijeta” neće samo nahraniti milijarde ljudi, nego i spriječiti smrt oko 11 miliona ljudi svake godine.

Ta procjena se bazira na tome da će se ovom dijetom smanjiti razvoj bolesti povezanih sa nezdravom ishranom. Tako vjeruju da će se smanjiti broj srčanih udara, moždanih udara i nekih vrsta raka.

Manje će štetiti našoj planeti jer dijeta podrazumijeva značajno manju konzumaciju mesa.

Naime, kada se bolje prouči uticaj prehrambene industrije na okolinu, primjećuje se da su mesna industrija i industrija mliječnih proizvoda glavni štetni faktori. Tako širom svijeta samo uzgoj stoke čini između 14,5 odsto i 18 odsto emisije stakleničkih gasova uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Kako izgleda “planetarno zdrava dijeta”

Kada bi se dijeta sažela u jedan dan, ovako bi izgledala preporučena količina namirnica:

Orašasti plodovi – 50 g dnevno

Grah, sočivo i druge mahunarke – 75 g dnevno

Riba – 28 g dnevno

Jaja – 13 g dnevno (otprilike jedno jaje sedmično)

Meso – 14 g crvenog mesa i 29 g piletine dnevno

Ugljikohidrati – hljeb i riža 232 g dnevno

Mliječni proizvodi – 250 g dnevno (jedna čaša mlijeka na dan)

Povrće – 300 g dnevno i voće 200 g

Dijeta dozvoljava upotrebu 31 g šećera i oko 50 g ulja dnevno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA