Naučnici pronašli način za sprječavanje metastaze raka

396

Naučnici sa Univerziteta u Bazelu otkrili su sredstvo koje spriječava nastanak metastaza prilikom oboljevanja od raka dojke.

Tokom istraživanja otkriveno je da je metastaza uzrok za više od 90 odsto smrtnih slučajeva, koji su povezani sa onkologijom. Štaviše, ako su ugroženi vitalni organi, nemoguće je spasti čovjeka, prenosi portal „Medikal ekspres“.

Stručnjaci su sproveli opsežna istraživanja 2 486 jedinjenja i odredili su njihov uticaj na cirkulišuće ćelije tumora. Pod uticajem epigenetskih mehanizama kontrole ove ćelije postaju slične matičnim ćelijama, što doprinosi njihovom učvršćivanju u tkivima i djeljenju. Kao rezultat toga obrazuju se klasteri, koji dovode do pojave sekundarnih tumora.

Tokom istraživanja otkriven je inhibitor pumpa za natrijum i kalijum koji ometa ovaj proces. On „razbija“ klastere na pojedinačne ćelije i onemogućava epigenetsku regulaciju.

– Pokušali smo da pronađemo novi metod u borbi protiv raka, koji će biti drugačiji od uobičajenih. Na kraju smo pronašli lijek koji ne ubija ćelije raka, ali ih spriječava da se povežu – zaključio je šef istraživačke grupe Nikola Aceto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA