Naučnici otkrili: Grenland se topi brže nego ranije!

525

Novo istraživanje pokazalo je da se masivni ledeni brijegovi na Grenlandu tope brže nego što su naučnici ranije mislili. Osim toga, ističu da je vjerovatno prekasno da se uradi bilo šta u vezi s tim.

Ova otkrića mogu da impliciraju katastrofalnu sudbinu za ostrva i priobalna područja, piše CNN podsjećajući da se osam od deset najvećih svjetskih gradova nalazi u blizini obale.

Profesor geodinamike na Univerzitetu Ohajo i glavni autor studije Majkl Bevis, kaže da je čovječanstvo vjerovatno došlo do tačke nakon koje nema povratka kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

– Jedino što možemo da uradimo je da se prilagodimo i ublažimo dalje globalno zagrijavanje, ali u svakom slučaju je prekasno da prođemo bez negativnih posljedica, jer će doći do dodatnog porasta nivoa mora – rekao je Bevis.

Objasnio je da se led na Grenlandu topi u ciklusima zbog prirodnih vremenskih fenomena i istakao da su rastuće temperature pogoršale taj trend.

U saopštenju države Ohajo, navedeno je da se studija Bevisovog tima razlikuje od prethodnih istraživanja o Grenlandu po tome što je usmjerena na jugozapadni dio Grenlanda koji nema mnogo glečera.

Studija koja je objavljena prošlog mjeseca u naučnom magazinu “Nature”, pokazala je da se ledeni brijegovi na Grenlandu tope 50 odsto brže nego prije industrijske revolucije i 33 odsto brže nego u 20. vijeku, što će dovesti do povećanja nivoa mora širom svijeta za blizu sedam metara.

Osim toga, ova studija analizirala je GPS podatke s obale Grenlanda kako bi se preciznije razumjela prethodna istraživanja iz zajedničkog projekta NASA i njemačkog svemirskog centra koja su pokazala da Grenland gubi 280 gigatona leda godišnje uzrokujući time porast globalnog nivoa mora za 0,03 inča.

Bevis je sa svojim timom otkrio da se led na Grenlandu 2012. godine topio četiri puta brže nego 2003. godine. To ubrzanje uglavnom se dogodilo na jugozapadu Grenlanda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA