Nastavlja se lobiranje za NATO: Trampov vojni izaslanik sutra u Predsjedništvu BiH

357
Džozef L. Lengjel

Delegacija američkog vojnog vrha predvođena Trampovim vojnim savjetnikom generalom Džozefom L. Lengjelom stiže sutra, 23. januara, u Sarajevo na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Kako saznaje portal Insajder.in u odlično obaviještenim diplomatskim krugovima u Sarajevu, centralna tema razgovora pomenute delegacije sa Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem biće aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

Inače, general Džozef L. Lengjel je šef Biroa nacionalne garde i član Zajedničkog komiteta načelnika štabova. On je vojni savjetnik predsjednika, ministra odbrane, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i kao službeni kanal komunikacije guvernerima o svim pitanjima koja se odnose na Nacionalnu gardu. Prije ovoga, general Lengjel je bio zamjenik šefa Nacionalne gardijske službe. On je regrutovan 1981. godine kroz program za obuku rezervnih oficira na Univerzitetu u Sjevernom Teksasu. Radio je u različitim operativnim i kadrovskim zadacima, prvenstveno kao pilot instruktor F-16. General Lengjel je komandni pilot sa više od 3000 sati letenja prije svega u F-16. Osim toga, bio je viši zvaničnik Sjedinjenih Država, šef kancelarije za vojnu saradnju i ataše za odbranu u Centralnoj komandi Sjedinjenih Država u Egiptu.

Politički analitičari posjetu generala Lengjela ocjenjuju kao nastavak diplomatske ofanzive SAD na Predsjedništvo BiH da ubrza svoj put ka ulasku u NATO, jer su nedavno u posjeti Predsjedništvu BiH bili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za jugoistočnu Evropu Metju Palmer, kao i jedan od najbližih Trampovih saradnika, zamjenik američkog državnog sekretara Džon Saliven.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA