Najstarija žena na svijetu lagala za godine?

417

Francuskinja Žan Kalmet, koja je 1997. godine umrla kao najstarija žena na svijetu, možda je lagala o svojim godinama. Ruski matematičar Nikolaj Zak uvjeren je kako je ukrala identitet svoje majke i “dodala sebi” 23 godine života.

Žan je u trenutku smrti navodno imala 122 godine i 164 dana zbog čega je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda, piše “NY Post”.

Zak i njegov kolega Valerij Novoselov mjesecima su proučavali biografiju “najstarije žene”, čitali njene intervjue, gledali fotografije, ali i razgovarali sa stanovnicima grada Ariesa na jugu Francuske u kojem je živjela.

– Analiza svih materijala dovela me do zaključka da je kćerka Žan Kalmet, Ivon ukrala majčin identitet nakon njene smrti kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo – kaže Zak.

I dok službeni podaci govore da je Ivon umrla davne 1934. od upale pluća, Zak smatra da je tad zapravo umrla njena majka Žan, a Ivon je tada preuzela njen identitet. Stoga joj, kad je umrla, kako smatra matematičar, nije bilo 122 nego “tek” 99 godina.

Rusi su uspjeli da pronađu i ličnu kartu majke Žan iz 1930-ih i zaključili da žena na fotografiji ni po težini ni po boji kose ne odgovara onoj Žan iz kasnijih godina.

Francuski stručnjak Žan-Mari Robin, koji je učestvovao u procesu potvrđivanja Žan Kalmet kao najstarije žene na svijetu, odbacio je ruske tvrdnje i nazvao ih besmislenima.

Članovi porodice Žan Kalmet nisu željeli da komentarišu najnovije nalaze.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA